Atle Sommerfeldt
Atle Sommerfeldt

Kirkens Nødhjelp-klinikk bombet i Gaza

Jevnet med jorden da den ble truffet av en rakett i et israelsk luftangrep lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen personer ble skadd, men hele bygningen med alt utstyr og medisiner ble fullstendig ødelagt.

- Dette er nok en tragisk bekreftelse på at Israel ikke er i stand til å skille mellom militære og sivile mål, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp til TV 2.

Les også: Krigen i Gaza dag for dag

Evakuert

Det var midt i det tett befolkede området i Shaja`ih i Gaza by at den israelske raketten traff, og nær jevnet med jorden klinikken som har spesialisert seg på å behandle kvinner og barn.

Klinikken var evakuert før angrepet skjedde.

- Det kom en advarsel-rakett først, og så ble det ringt til mennesker i nabolaget om at det ville komme et nytt rakettslag. Det er litt uklart om det ble varslet at bomben ville ramme blokken som helseklinikken befant seg i, eller om selve helseklinikken var målet, sier Sommerfeldt.

Les også: Reservestyrker til Gaza

MISTET SINE KJÆRE. Så langt har 900 personer fra Gaza blitt drept, ifølge palestinske leger. Israel rapporterer at 13 israelere har mistet livet i angrepene. (Foto: EPA/SCANPIX)
MISTET SINE KJÆRE. Så langt har 900 personer fra Gaza blitt drept, ifølge palestinske leger. Israel rapporterer at 13 israelere har mistet livet i angrepene. (Foto: EPA/SCANPIX)

80.000 pasienter

Ødeleggelsen av Mor og Barn-klinikken, som årlig behandler 80.000 pasienter, er et nytt alvorlig slag for den humanitære tilstanden i Gaza.

- Det er klart at når disse eksemplene nå blir flere og flere så spør i alle fall befolkningen på Gaza seg om det er slik at israelerne bevisst går til målrettet angrep mot helse og humanitærinstitusjoner, forteller Sommerfeldt til TV 2.

Les også: Akutt nød i Gaza

Ansatte var palestinere

Klinikken blir delfinansiert av Kirkens Nødhjelp gjennom ACT, en internasjonal paraplyorganisasjon for kirkenes nødhjelpsorganisasjoner. Klinikken ble drevet av Kirkerådet i Midtøsten og de ansatte var palestinere.

- Jeg tør knapt tenke på konsekvensene dersom klinikken hadde vært full av pasienter og ansatte, sier Liv Steimoeggen i en pressemelding. Steimoeggen er Kirkens Nødhjelps områderepresentant for det palestinske området.

Det er mandag 17 dager siden angrepene startet.