frphjerte2miks
frphjerte2miks
per arne olsen_680 (Foto: Privat)
per arne olsen_680 (Foto: Privat)

Frps nestformann fikk nytt hjerte

Nestformann i Fremskrittspartiet og ordfører i Tønsberg, Per Arne Olsen, ble hjertetransplantert før jul. Nå gleder han seg til å komme i form igjen og begynne valgkampen for partiet sitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Per Arne Olsen har vært hjertesyk i mange år. I november var han blitt så dårlig, at legene ved Rikshospitalet ikke så noen annen utvei, enn å sette ham på liste for hjertetransplantasjon.

Øsket seg nytt hjerte til pappa

Olsen er tobarns far og fortalte TV 2 at datteren hans bare hadde et ønske for julen - et nytt hjerte til faren sin. Og familien fikk det de ønsket seg. Før jul fikk Rikshospitalet inn et donorhjerte av riktig størrelse og blodtype og Olsen ble operert.

- Det jeg kjenner som er annerledes, er at det nye hjertet faktisk slår, hvilket det gamle ikke gjorde noe særlig. Det holder lenge for meg. Jeg har fått livet i gave på nytt og formen er stadig litt bedre, så nå er det stort sett bare gode følelser, sier Per Arne Olsen til tv2nyhetene.no.

I bedre form allerede

Det tar flere måneder å komme seg etter en hjertetransplantasjon, men Olsen føler seg allerede bedre enn han var før operasjonen og har fått fargen tilbake i ansiktet. Da TV 2 møtte Olsen før hjertetransplantasjonen, mistet han pusten av å gå opp bare noen få trappetrinn. Nå klarer han allerede lett et par etasjer.

- Jeg husker jeg gikk i trappa sammen med TV 2 nede på stortinget i november og jeg kan garantere at selv om det ikke går fort nå heller, går det langt bedre nå en det gjorde sist gang, sier Olsen til tv2nyhetene.no.

Trenger flere donorer

Overlege og hjertespesialist på Rikshospitalet, Arne K. Andreassen, sier han aldri slutter å forundre seg over hvor langt legevitenskapen har kommet når man i dag til og med kan bytte ut hjerter. En hjertetransplantasjon er svært komplisert og passer ikke for alle, men for Olsen og 35 andre hjertesyke i 2008, var det en siste utvei.

Og Tønsberg-ordføreren har vært heldig. For få donorer og trang sykehusøkonomi, kan gjøre det vanskelig å finne et passende donorhjerte i tide.

- Uansett hvor man snur seg i verden hvor man driver med transplantasjoner, så er det en mangel på organer. Vi tror fortsatt denne aktiviteten kunne kommet flere til gode, forutsatt at vi har ressursene og mulighetene til å drive det videre, sier Andreassen til tv2nyhetene.no.

Per Arne Olsen vet ikke hvem som tidligere eide hjertet som nå banker i brystet hans. Men tankene går likevel ofte til donorer og familier som gir bort organer. Hver eneste donor kan redde flere personer, dersom alt ligger til rette for det.

- Man kjenner jo en enorm takknemlighet over at noen at noen er villige til å gi fra seg et organ og dermed er med på å redde liv. Og når en da får livet i gave, som jeg og andre transplanterte har fått, så er det en stor takknemlighet til de som gir fra seg et organ, sier Olsen til tv2nyhetene.no.

Klar for valgkamp

Olsen forteller at han nå kan gå lengre turer for hver dag og gleder seg til å gå tilbake på jobb som ordfører. Men selv om han enda må gå sykemeldt noen måneder, kaster han på ingen måte bort tiden. Han har engasjert seg i donor- politikken og vil blant annet jobbe for støtteordninger for pårørende av transplanterte. I dag må pårørende selv dekke reiser til og fra Rikshospitalet for å besøke pasienter. Mange pasienter fra utkant-Norge må dermed kjempe seg tilbake til livet uten å ha familien sammen med seg.

Olsen håper også at flere vil melde seg som donorer i Norge.

- Jeg har eksternt prøvd å få både de jeg jobber med på rådhuset i Tønsberg og på partikontoret til å skjønne dette med organdonasjon og viktigheten av det. Så andelen med donorkort på partikontoret og også i rådhuset har gått dramatisk opp og det er hyggelig, sier Olsen.

Olsen satser på å være tilbake på jobb og i god form til Fremskrittspartiet begynner sin valgkamp for alvor i vår.