Erik Fosse og Mads Gilbert inntar det første måltidet på ett døgn, etter å ha forlatt Gaza. (Foto: Kadafi Zaman/TV 2)
Erik Fosse og Mads Gilbert inntar det første måltidet på ett døgn, etter å ha forlatt Gaza. (Foto: Kadafi Zaman/TV 2)

Fosse svarer på kritikken

Det norske legeteamet Erik Fosse og Mads Gilbert er hyllet som helter, men også kritisert for å ikke være objektive observatører. Nå svarer Fosse på kritikken.

Legene Erik Fosse og Mads Gilbert reiste inn i Gaza da de fleste andre ville ut derfra på nyttårsaften. I ti dager har de to norske legene bidratt i hjelpearbeidet på Shifa-sykehuset i Gaza som henholdsvis kirurg og anestesilege. Samtidig har de fungert som øyenvitner for det massive internasjonale pressekorpset som ikke får slippe inn i Gaza.

De to har rapportert til norske medier og på internasjonale TV-kanaler som BBC, CNN, ABC og Al Jazeera.

Erik Fosse og Mads Gilbert inntar det første måltidet på ett døgn, etter å ha forlatt Gaza. (Foto: Kadafi Zaman/TV 2)

Dette har vært den eneste vestlige kilden til historier fra Gaza, men det har ikke gått upåaktet hen at Gilbert og Fosse har et politisk standpunkt til venstre i norsk politikk, og kritikken har ikke latt vente på seg.

Les også: De norske stemmene fra Gaza

- Vår plikt å melde fra

Fosse trekker fram at det aldri har vært hans og Gilberts ønske å være de eneste vestlige vitnene i Gaza.

- Vi reiste inn som leger, vi var helt uforberedt på å være de eneste vestlige vitnene på Gaza. Det er Israel som har nektet journalister innreise, og det er det Israel som har ansvaret for, sier han.

Fosse sier videre at hvis det vært en naturkatastrofe eller epidemi, hadde ingen stilt spørsmålstegn ved at leger rapporterte om situasjonen.

- De er min plikt som lege å rapportere fra en slik krig, sier han.

Se intervjuet med Fosse i videovinduet over.

Politisk bakgrunn

Gilbert er i tillegg til å være lege også politiker i partiet Rødt. Han er professor i akuttmedisin ved Universitetet i Tromsø og er spesialist i anestesiologi samt avdelingsleder for Akuttmedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Gilberg-og-Fosse-Gaza (Foto: NORWAC 09)
Siden 1970-årene har han vært frivillig hjelpearbeider i en rekke konflikter i Libanon og i de palestinske områdene. Gilbert kom for alvor i søkelyset etter at han sammen med Erik Fosse dro inn til Gaza på nyttårsaften. Før dette markerte han seg også som kom han også i søkelyset da han markerte sin motstand mot OL i Tromsø.

Leder i NORWAC

Erik Fosse har vært mindre profilert enn sin kollega. Han er kirurg og leder den humanitære organisasjonen Norwegian Aid Committee (Norwac).

Han er Spesialist i generell kirurgi og thoraxkirurgi (hjerte-lunge-kirurgi) og har tidligere jobbet som overlege ved thoraxkirurgisk avdeling på Ullevål sykehus og Rikshospitalet i Oslo.

Han har tidligere vært aktiv i Palestinakomiteen, og opprettet NORWAC sammen med andre legekolleger etter Israels invasjon av Libanon i 1982.