gro_sumo
gro_sumo

Gro: - Tungt å være landsmoder

Gro Harlem Brundtland synes det er tøft å leve med forventningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av sin tid som politiker - på Stortinget, i departement, som statsminister eller verdenspolitiker, har hun opparbeidet seg en helt spesiell posisjon i det norske folk. Begrepet «landsmoder» har blitt hengende ved Brundtland.

- Ingen er perfekte

Overfor TV 2 innrømmer hun at det innimellom har vært tungt - kanskje spesielt den siste tiden etter oppstyret rundt pensjonsrotet.

- Det navnet er ikke alltid så hyggelig å ha hengende på seg uansett, fordi ingen av oss er perfekte og kan gjøre ting slik at alle mennesker er fornøyd. Ingen er noen moder for alle uansett. Det er ubehagelig å komme i situasjoner hvor ting er uklart, sier Brundtland med henvisning til pensjonssaken.

Sammen med seks andre stortingsrepresentanter har Brundtland fått pensjon som hun ikke hadde krav på fra Stortinget.

Betaler tilbake

Først i dag, i møte med TV 2 hjemme på Bygdø i Oslo, kommenterte den tidligere statsministeren direkte konklusjonen til Kjønstad-utvalget.

- Jeg konstaterer at utvalget har kommet til at det er to måneder som jeg burde ha betalt tilbake for - og det kommer jeg til å gjøre. Men det har ikke vært noe hyggelig siden denne saken oppsto, sier Brundtland.

- Nå i ettertid, ville du gjort noe annerledes i forhold til pensjon?

- Da går vi inn i hele den kompliserte greia med hvilke regler og hvem som sa hva. Det blir for vanskelig.

Les mer: Gro betaler tilbake

Gro-tabber

Det er ikke første gang det har blitt oppstyr rundt Gro Harlem Brundtland.

I fjor ble det kjent at brusgiganten Pepsi hadde Brundtland på lønningslista uten at hun hadde informert NAV om inntektene slik regelverket krever.

Sommeren 2003 sluttet Brundtland som leder av Verdens helseorganisasjon. Deretter fikk hun innvilget tidlig pensjon av Stortinget, til tross for at hun hadde hatt en inntekt på minst 650.000 i første halvår.

Les også: Gro kaller Jagland dum

Norges første kvinnelige statsminister fikk nesten 700.000 kroner i pensjon årlig, men slapp å skatte av pengene fordi hun bodde i Frankrike og fant et smutthull i loven.

Selv om Brundtland ikke betalte en krone i skatt, kom hun to ganger tilbake til Norge i 2007 for å få utført hofteoperasjoner. Det operasjonene kostet, har hun i ettertid betalt tilbake til staten.

Les også: Gro rømmer landet etter hofteoperasjon-sak (NA24)

Tilbake til Nice

Men nå har også den siste saken i rekken, pensjonssaken, fått sin konklusjon. Saken er oversendt Riksavdokaten, og Økokrim skal se på saken.

Samtidig er juleferien over for Gro Harlem Brundtland og hun og ektemannen reiser tilbake til Frankrike.

- Jeg skal reise tilbake til Nice etter at jeg har vært i to nyttårsmiddager. Vi har hatt en lag og hyggelig familiejul dette året. Vi har gått på ski og hatt det veldig fint., forteller Brundtland til TV 2.