Norge gir mer penger til Gaza

Norge gir ytterligere 20 millioner kroner i humanitær støtte til Gaza, slik at den totale støtten blir på 50 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyste statsminister Jens Stoltenberg (Ap) etter et møte med den sittende EU-formannen og Tsjekkias statsminister, Mirek Topolánek, i Praha fredag.

Det er tidligere kjent at Norge skulle bidra med 30 millioner kroner, men nå er beløpet økt til totalt 50 millioner kroner.

Behovet for humanitær hjelp er stort på Gazastripen, hvor Israel i to uker har utkjempet en blodig krig med den islamistiske Hamas-bevegelsen. Det har imidlertid vært svært vanskelig å få fram nødhjelp til Gazastripen, til tross for at Israel i flere dager har stanset bombingen i tre timer daglig. Flere kolonner med nødhjelp skal også ha blitt angrepet av israelske styrker.

- Volden som humanitære hjelpearbeidere og humanitær transport blir utsatt for i Gaza, tar vi sterk avstand fra. Partene har et klart folkerettslig ansvar for å beskytte sivile og å legge til rette for humanitær og medisinsk hjelp. Dette har regjeringen tatt opp i FN og med israelske myndigheter, sier Stoltenberg.

Til sammen skal nå nær 800 palestinere og 10 israelske soldater være drept i operasjonen på Gazastripen. Over 3.000 mennesker er såret i krigen. (©NTB)