Det som skulle være en støttemarkering for Israel utviklet seg til å bli noen kraftige gatekamper. (Foto: TV 2)
Det som skulle være en støttemarkering for Israel utviklet seg til å bli noen kraftige gatekamper. (Foto: TV 2)

Gatekamper i Oslo

Israelske flagg ble påtent, fyrverkeri ble brukt som våpen, og tåregassen lå som en sky over Oslo under demonstrasjonene torsdag ettermiddag.

Det som opprinnelig skulle være en fredelig demonstrasjon for personer som støtter Israel, utviklet seg til rene gatekamper i Oslo torsdag ettermiddag. Store mengder motdemonstranter med Palestina-sympatier hadde møtt opp for å vise sin avsky mot Israel.

Politiet hadde rimelig god kontroll på demonstrantene da Siv Jensen holdt appell utenfor Stortinget, men etter hvert utviklet det seg til uoversiktlige gatekamper rundt omkring i Oslo.

Torsdag kveld uler sirener fremdeles over store deler av byen.

Se video over!

Amper stemning

Stemningen ble mer og mer amper ettersom støttedemonstrasjonen for Israel nærmet seg slutten.

Motdemonstranter kastet flasker, ropte slagord og brant israelske flagg mens Israel-sympatisørene hørte på Frp-formann Siv Jensens appell på Eidsvolls plass.

Etter hvert tok politiet i bruk tåregass for å fjerne sinte Palestina-sympatisører. Tåregassen lå som en sky over store deler av Oslo sentrum.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

fn-israeldemo-1545-080109
fn-israeldemo-1545-080109

Omringet av motdemonstranter

Et sted mellom 500 og 1000 Israelvenner møtte opp for å høre på Siv Jensen, som gikk på talerstolen rundt kl. 17.00

Når Siv Jensen startet talen ble hun møtt av en miks av applaus og piping. Israels støttespillere sto innenfor politisperringer, regelrett omringet av motdemonstrantene som presser mot sperringene.

- Israel bruker sin rett til å forvare seg. Det er brutalt men situasjonen i Midtøsten er brutal for alle, sier Siv Jensen.

Noen av Israel-tilhengerne gikk bort mot politisperringene og veivet det israelske flagget for å ytterligere provosere motdemonstrantene.

Palestina-sympatisørene kastet egg og snøballer mot Israel-sympatisørene og tente på israelske flagg. Det ble ropt slagord som «Israel-terrorist» og «barnemordere».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

iiiiiii000000
iiiiiii000000

Forventer bråk utover kvelden

- Dette kommer ikke til å ta slutt med det første. Det kommer til å bli en lang kveld med mye bråk og vold, mener TV 2s krimekspert Johnny Brenna.

Det skjer ting rundt omkring i Oslo. Politi og demonstranter løper om hverandre, sirenene uler jevnlig, raketter avfyres og tåregassen ligger tett over Oslo sentrum.

Fyrverkeri blir brukt som våpen, og avfyres mot politiet.

Johnny Brenna sier at situasjonen blir mer uoversiktlig for politiet nå når folk sprer seg

- Man skal ikke se bort ifra at det kommer til å bli en del hærverk utover kvelden, sier han.

- Politiet hadde kontroll under demonstrasjonen nå, men kvelden er ennå ung, og det er planlagt flere demonstrasjoner senere. Det kan hende det blir mye tåregass i Oslo i løpet av kvelden, sier Brenna.

Stort sikkerhetsoppbud

Over 200 politifolk er innkalt for å holde kontroll på demonstrantene.

Les også: Politiet venter bråk

TV 2s krimekspert Johnny Brenna mener at så mange politifolk i en tid da politiet er inne i en krise, beviser at de frykter omfattende bråk rundt demonstrasjonene.

iiiiiii000001 (Foto: TV 2)
iiiiiii000001 (Foto: TV 2)

Politiet har allerede fjernet flere demonstranter som har vært for aggressive. De har stilt opp med store styrker, hundepatruljer og hestepatruljer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Les også: Politiet frykter angrep på Siv Jensen

Frykter angrep

Ifølge Dagbladet frykter Politiets Sikkerhetstjeneste at Jensen skal bli angrepet som følge av støtten til Israels angrep på Gazastripen. Fredriksen vil derimot ikke bekrefte at politiet vil sette inn ekstra ressurser for å ivareta Frp-formannens sikkerhet.

- Vi må se på det totale etterretningsbildet rundt hele situasjonen, og hun er en del av det. Men vi er jo ikke naive, sier han. og legger til at han forventer at folk vil opptre på en verdig måte.

Fakkeltog rundt hele landet

I tillegg til Israel-markeringen ved Stortinget blir det også arrangert fakkeltog i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø.

- Fredsdemonstrasjonen i Oslo vil bli som et lite Noahs Ark. Dette er et arrangement der alle på en verdig måte kan vise sitt engasjement for dem som lider under konflikten på Gazastripen, sier Stabssjefen i Oslo politidistrikt

Siv Jensen har bestemt seg for å trekke seg fra fakkeltoget klokka 19. Sammen med PST har Frp-formannen vurdert at det ikke er trygt å delta.

Se nyhetsinnslag om markeringen her:

Fredelig i Bergen

I Bergen kommer det ikke til å bli iverksatt ekstra sikkerhetstiltak under Fakkeltoget på Torgallmenningen.

-Vi regner med at demonstrasjonen vil foregå i fredelige former, slik det sømmer seg når voksne folk møtes for å markere sine holdninger. Dette er en lovlig demonstrasjon, og vi er heller ikke blitt varslet om motdemonstrasjoner, sier påtroppende innsatsleder, Bård Norheim.

Han legger til at politiet selvsagt vil være til stede slik de alltid er under slike markeringer.