gilbertoggutt_crop (Foto: Norwac)
gilbertoggutt_crop (Foto: Norwac)

Mads Gilberts egne bilder fra Gaza

De norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse har blitt internasjonale helter etter at de har vært verdens øyne på Gazastripen. Her er noen av deres egne bilder fra Gaza by.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mads Gilbert og hans kollega Erik Fosse har de siste dagene vært verdens øyne på Gazastripen.

Sterke historier

De har innimellom sine legegjeringer, rapportert direkte på tv-stasjoner over hele verden.

De har fortalt om skadde barn og sivile som blir liggende og dø i sykehuskorridorene. Beskrivelser av skader etter bomber og granatangrep, som ryster oss her hjemme.

LES OGSÅ: Hylles på nettet

Barna lider

Over tusen barn under 18 år er blitt ofre for krigen. Av disse skal 172 være drept og 924 være skadet av militære israelske styrker. Mange av barna har mistet familiemedlemmer i angrepene.

9 måneder gamle Joumana har mistet begge besteforeldrene og moren er forsvunnet. Hånden hennes er nå delvis amputert. Flere andre barn i familien ble drept etter at huset deres kollapset etter et bombeangrep.

Joumana har mistet store deler av sin familie i angrepene.

Journalister får ikke reise inn i Gaza

Israelske myndigheter nekter utenlandske journalister innreise i området. De er ikke interessert i at verdenspressen skal rapportere fra andre siden av grensen. I en slik situasjon har det vært viktig at det er noen som har evne og mulighet til å fortelle verden om hva slags lidelser sivilbefolkningen må gjennomgå ved krigshandlinger.

Nyhetsbyråer og massemedier blir bombardert med stillbilder og videomateriale fra krigshandlingene i Gaza. Bildene er verre enn man kan forestille seg, og det verste når aldri ut til lesere og tittere i hjemme i stuene.

LES OGSÅ: De norske stemmene fra Gaza

Bildekarusellen over inneholder heller ikke de blodigste bildene i Norwacs samling. Likevel er bildene nærværende og forteller historien Gilbert og Fosse har vært midt oppi de siste dagene.

Vi advarer mot sterke bilder.