Forlik etter Grytøya-ulykken

To av de pårørende etter flyulykken på Grytøya i Troms i 1972 har inngått forlik med staten, mens de øvrige saksøkerne avviser forliket og stiller i Trondenes tingrett 19. januar.

Helikopter frakter mannskap og materiell til søk etter det havarerte flyet ved Grytøya i Troms i 1972.  (Foto: Sørvoll/SCANPIX)
Helikopter frakter mannskap og materiell til søk etter det havarerte flyet ved Grytøya i Troms i 1972. (Foto: Sørvoll/SCANPIX)

Regjeringsadvokat Thomas Naalsund opplyser til ABC Nyheter at forliket går ut på at de to frafaller kravet mot at staten dekker alle omkostninger de har hatt i forbindelse med søksmålet.

Ingen skyld

Han understreker at forliket ikke innebærer at staten påtar seg noen form for skyld for ulykken, der alle de 17 om bord omkom.

De to som nå har inngått forlik, er pårørende etter besetningsmedlemmene. De etterlatte etter passasjerene opprettholder sitt krav mot staten. Flyet var militært, og de fleste passasjerene var unge vernepliktige som skulle på permisjon.

Piloten hadde promille

Flyet som havarerte på Grytøya, var en Twin Otter som inntil da aldri hadde vært involvert i noen alvorlige ulykker i Norge og ble ansett som verdens sikreste fly.

Ved obduksjonen ble det imidlertid påvist at flygeren hadde høy promille da flyet gikk rett i en fjellvegg. Selv om dette ble kjent en tid etter ulykken, var det først da en rapport ble frigjort i 2005 at de etterlatte fikk rede på at flygerens overordnede var kjent med hans alkoholproblemer og at annenflygeren ikke var kompetent til å overta. Likevel fikk flyet ta av.

Dette er grunnlaget for søksmålet som saksøkerne mener ikke kan avvises for foreldelse på grunn av hemmeligholdet rundt rapporten om ulykken helt fram til 2005. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2