Audun Lysbakken  (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)
Audun Lysbakken (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)

Raser mot norsk våpeneksport

Svs nestleder mener Norge ikke kan være bekjent av at norsk våpenteknologi kan være i bruk i israelske angrepsraketter.

- Jeg synes ikke vi kan akseptere det. Norge bør ha som mål å slutte å bidra til våpeneksport til land som bryter folkeretten og menneskerettighetene på den måten som Israel gjør nå, sier Audun Lysbakken til tv2nyhetene.no.

LES OGSÅ
- Et lite stykke Norge drep sivile på Gazastripa
Norge har kjøpt forsvarsmateriell fra Israel

Flere Nato land har innført kontroll med hvor solgte våpenkomponenter havner, også de komponentene som blir solgt til andre allierte. I dag selger Norge våpen og våpendeler til Nato-land uten at en såkalt sluttbrukererklæring er påkrevd.

Vil ha sluttbrukererklæring

- Vi ønsker å ta opp det spørsmålet i nye regjeringsforhandlinger etter neste valg og da ønsker vi å få innføre en sluttbrukererklæring også ved salg av våpen og våpendeler til Nato-land, sier Lysbakken.

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen, mener det er nærmest umulig å garantere at ikke norske komponenter havner i våpen brukt i angrep, som de på Gaza-stripen.

- Umulig å vite sikkert

- Veldig mye av våpenindustrien i Norge består ofte av små komponenter. Vi kan kanskje selge en del som utgjør to prosent av det ferdige våpenet, og det konkurrer vi med mange andre i. Det å være 100 prosent sikker på hvor alle de små komponentene havner, kan man selvsagt ikke være, sier Raymond Johansen til tv2nyhetene.no.

I SV håper de nå å få resten av regjeringen med på en ytterligere skjerping av regelverket for våpeneksport og på en internasjonal våpenboikott av Israel.

- Det er et forslag som har kommet opp og det kommer til å komme flere forslag om hvordan vi kan legge press på Israel, sier SV-leder Kristin Halvorsen til tv2nyhetene.no.

Legges inn i partiprogrammet

Også stortingsrepresentant og medlem av utenrikskomiteen på Stortinget, Ågot Valle, mener en våpenboikott er på sin plass.

- Jeg er helt sikker på at det er store motkrefter mot å sette dette på dagsorden, men noen må bare gjøre det og vi må gjøre det, sier Valle til tv2nyhetene.no.

SV nå har lagt inkludert inn i sitt partiprogram for neste stortingsperiode.

- Det vi nå ser er en høyteknologisk militærmaskin, som angriper en vergeløs befolkning i Gaza. Det er mulig fordi vestlige land forsyner Israel med disse våpnene. Vi mener at Israel nå burde vært utsatt for en internasjonal våpenboikott. Og vi ønsker at Norge skal jobbe for en slik internasjonal boikott, sier Audun Lysbakken til tv2nyhetene.no.