rakett3680 (Foto: Gorm Røseth, © TV 2)
rakett3680 (Foto: Gorm Røseth, © TV 2)

Et lite stykke Norge dreper sivile på Gazastripa

Deler av Hellfire-rakettane som israelske kamphelikoptre brukar blir nemleg produsert i Norge.

Når dei israelske Hellfire-rakettane suser mot måla sine på Gazastripa, skjer det med norsk hjelp.

Statssekretær Raymond Johansen kommenterer påstandene nederst i artikkelen.

LES OGSÅ: Sv raser mot norsk våpeneksport

Eksplosivt drivstoff

Drivstoffet i Hellfire er det høgeksplosive stoffet RDX, eit stoff som blir produsert i Norge av Chemring Nobel, tidlegare Dyno Nobel.

Alt for tre år siden blei det norske engasjemenet i Hellfire dokumentert av journalist og filmskapar Erling Borgen.

- Et lite stykke Norge er med på å styre disse rakettane som dreper og lemlester uskyldige mennesker på Gazastripen, seier Borgen. Dokumentarfilmen "Et lite stykke Norge" fekk i 2006 Amnesty til å skrive brev til utanriksminister Jonas Gahr Støre. I brevet ba Amnesty om at Regjeringa må sørge for såkalla sluttbrukarerklæringar. Ei slik erklæring skal garanterte at ikkje våpen og våpenkomponentar som heilt eller delvis er produsert i Norge, likevel havnar i land som blir omfatta av eksportforbodet.

Erling Borgen er journalist og filmskaper. (Foto: Gorm Røseth, © TV 2)
Erling Borgen er journalist og filmskaper. (Foto: Gorm Røseth, © TV 2)

- Verre enn Jaffa-appelsiner

Hellfire-raketten er i utgangspunktet eit presisjonsvåpen, som Israel særleg nyttar i såkalla "målretta likvidasjonar". Den mest kjende av slike likvidasjonar der Hellfire-raketten vart nytta, er drapet på Hamas' åndelege leiar Sheik Ahmed Yassin. Det skjedde på Gazastripa 22. mars 2004.

Også under den pågåande krigen på Gazastripa har Israelske Apachehelikopter avfyrt eit utal Hellfire-rakettar. Men på den tett befolka Gazastripa blir også sivile drept og skadd av våpenet Norge har sin del av.

- Finansminister Kristin Halvorsen gikk for en tid tilbake ut og sa at vi ikke må kjøpe Jaffa-apelsinene for det er så forferdelig det Israel driver med mot palestinerne. Jeg synes kanskje Hellfire-raketter er litt verre, seier Borgen.

Her beskytes Gaza med Hellfire-raketter - raketter Norge er med å produsere, til tross for at Norge har et forbud mot å selge våpen til land som er i krig. ( © TV 2)
Her beskytes Gaza med Hellfire-raketter - raketter Norge er med å produsere, til tross for at Norge har et forbud mot å selge våpen til land som er i krig. ( © TV 2)

Krev lovendring

Norge har forbud mot eksport av våpen til land i krig, som for ekesmpel Israel. Men forbudet er lett å omgå. Det er Chemring Nobel - tidlegare Dyno - på Hurumlandet som produserer RDX. Stoffet blir så eksporterer til Norges natoallierte USA. Der blir Hellfire-raketten sett saman av komponenetar frå ulike land og produsentar. Dei ferdige missilane blir så sendt til USA sin allierte Israel, som mellom anna brukar dei i krigen på Gazastripa.

Borgen meiner det må ei ny og strengare lov til for å stanse dette.

- Norge må sørge for at våpen produsert i Norge ikke kommer på avveie. Og at dei ikke ender opp med å drepe uskyldige mennesker, for eksempel som nå på Gazastripa, seier han.

Vanskelig å kontrollere videresalg

Statssekretær Raymond Johansen mener det er så og si umulig å garantere seg mot at norskproduserte komponenter havner i våpen som i sin tur benyttes til krigshandlinger.

- Veldig mye av våpenindustrien i Norge består ofte av små komponenter. Vi kan selge en del av et våpen som tilsvarer to prosent av selve våpenet, og det konkurrerer vi med mange andre om. Det å være 100 prosent sikker på hvor alle disse komponentene havner, kan man selvsagt ikke være, sier Johansen til TV 2 Nyhetene.