Den norske legen Mads Gilbert under en av mange operasjoner på Shifa sykehuset i Gaza. (Foto: NORWAC 2009)
Den norske legen Mads Gilbert under en av mange operasjoner på Shifa sykehuset i Gaza. (Foto: NORWAC 2009)

Gilbert støttet terror-angrepene

Legen Mads Gilbert taler sterkt mot Israels militæraksjon på Gazastripen. I 2001 ga han sin støtte til terrorangrepene 11. september.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske legen Mads Gilbert har nærmest fått heltestatus etter sin innsats på Gazastripen de siste dagene. Sammen med kollegaen Erik Fosse har han jobbet frivillig med å behandle skadde palestinere på Gazastripen.

Støttet angrepene mot USA

Han har jobbet frivillig som lege i flere konflikter. I 2001 fikk Gilbert også medienes søkelys mot seg. Den gang kom han med uttalelse hvor han støttet terrorangrepene mot USA 11. september samme år. Nærmere 3000 mennesker ble drept i angrepene som ble utført av Al Qaida.

faksimile_db (Foto: Faksimile Dagbladet )
faksimile_db (Foto: Faksimile Dagbladet )

I et intervju med Dagbladet kort tid etter terrorangrepene 11. september 2001 ga Gilbert sin støtte til angrepet. Her er et utdrag fra intervjuet.

- Angrepet på New York kom ikke overraskende, etter den politikk Vesten har ført de siste tiårene. Jeg er opprørt over terrorangrepet, men jeg er minst like opprørt over de lidelsene som USA har skapt. Det er i en slik sammenheng 5000 døde mennesker må sees. Hvis USAs regjering har en legitim rett til å bombe og drepe sivile i Irak, har også de undertrykte en moralsk rett til å angripe USA med de våpen de måtte skape. Døde sivile er det samme enten det er amerikanere, palestinere eller irakere, sier overlege og professor Mads Gilbert.

- Støtter du terrorangrepet på USA?

- Terror er et dårlig våpen, men svaret er ja, innenfor den konteksten jeg har nevnt, sier Gilbert.

Politisk aktivist

Uttalelsen kom etter at legen og kirurgen Hans Husum forsvarte angrepene i samme avis.

I tillegg til å være lege er Gilbert også kjent som politisk aktivist og medlem av partiet Rødt. Tidligere har Gilbert sittet to perioder på fylkestinget i Troms for samme parti. I fjor markerte også Gilbert seg som en sterk motstander av et OL i Tromsø i 2018.

Den politisk engasjerte legen har siden nyttårsaften rapportert som øyenvitne fra sykehuset for internasjonale medier. Samtidig har han utført arbeidet som anestesilege i de overfylte operasjonssalene.

Sammen med legen og kirurgen Erik Fosse har Gilbert jobbet frivillig på Shifa-sykehuset i Gaza siden de reiste inn i området nyttårsaften.

Det har ikke lykkes tv2nyhetene.no å komme i kontakt med Mads Gilbert tirsdag i forbindelse med denne saken.