Gazprom kan komme til å stenge gassen til Ukraina.  (Foto: DENIS SINYAKOV/SCANPIX)
Gazprom kan komme til å stenge gassen til Ukraina. (Foto: DENIS SINYAKOV/SCANPIX)

Gasskrise i Europa

Russerne har gjort store kutt i gasstilførselen til Europa. Flere land tar i bruk nødreserver.

Ifølge russiske medier leverer Russland nå bare en fjerdedel av den gassmengden de vanligvis leverer til Ukraina og Sentral-Europa. Landene Bulgaria, Romania, Tyrkia, Hellas og Makedonia melder om en fullstendig svikt i sine gassleveranser.

Tar i bruk nødreservene

Østerrike melder om at de bare mottar ti prosent av den mengden de vanligvis får, og Tyskland sier at også de sliter.

Som en følge av dette har flere av landene tatt i bruk de strategiske reservene de har stående. Disse skal egentlig bare brukes ved naturkatastrofer og krig.

EU gikk i går formiddag ut og kaller kuttene totalt uakseptable. De 27 medlemsstatene ber unisont om at Ukraina og Russland må bli enige med en gang, slik at leveransene kan fortsette som normalt.

Vil straffe Ukraina

Bakgrunnen for konflikten, er at Ukraina skal ha stjålet gass Russland. Russerne anklager ukrainerne for ikke å ha betalt for all den gassen de har brukt.

Ukraina skulle betale en gassregning på 15 milliarder kroner innen året var omme. De betalte den på nyttårsaften. Problemet er at alle banker var stengt på dette tidspunktet, og pengene kom ikke fram i tide.

Russiske myndigheter påberegnet derfor et gebyr på fire milliarder kroner ekstra. Dette ble for drøyt for ukrainerne, som nekter å betale.

På bakgrunn av dette, beordret den russiske statsministeren, Vladimir Putin, at Gazprom skulle redusere sine gassleveranser. Siden nesten all gass som kommer til Sentral-Europa går via Ukraina, er altså hele regionen rammet.

Les Øystein Bogens blogg om gassdramaet.

Straff viktigere enn forbrukerne

Russiske myndigheter erkjenner at kuttene vil gå hardt utover de rammede europeiske landene. De mener likevel at det er viktigere å straffe Ukraina, enn å følge sine forpliktelser overfor forbrukerne.

Langt fra enighet

I tillegg til striden rundt betalingen, er partene også langt unna hverandre i forhandlingene om framtidig pris på gassen. Ukraina har sagt at det meste de er villige til å betale, er 235 dollar per kubikktonn gass. Det siste tilbudet fra russisk side, var på 450 dollar per kubikktonn.

Ved nyttår i 2006 gjorde Gazprom akkurat det samme, og kuttet i gassleveransene. Også da var det beskyldninger om at Ukraina stjal gass som skulle gå til andre europeiske land, samt prisen på gassen, som var konfliktens kjerne.

Den gang kom partene til enighet etter bare få dager. Konflikten rundt pris har imidlertid ligget og ulmet siden.