Legene Mads Gilbert og Erik Fosse på Shifa sykehuset i Gaza. (Foto: Norwac 2009 / SCANPIX)
Legene Mads Gilbert og Erik Fosse på Shifa sykehuset i Gaza. (Foto: Norwac 2009 / SCANPIX)

De norske stemmene fra Gaza

Omgitt av døende barn og blodige lik i Gaza står to norske leger og informerer verden om krigen. Men hvem er de?

Legene Erik Fosse og Mads Gilbert reiste inn i Gaza da de fleste andre ville ut derfra på nyttårsaften. Nå hedres de to som helter på nettsamfunnet Facebook.

De siste dagene har de to norske legene bidratt i hjelpearbeidet på Shifa-sykehuset i Gaza som henholdsvis kirurg og anestesilege. Samtidig har de fungert som øyenvitner for det massive internasjonale pressekorpset som ikke får slippe inn i Gaza.

Informasjonskanal for verden

De to har blitt intervjuet av internasjonale TV-kanaler som BBC, CNN, ABC og Al Jazeera. I tillegg til norske medier.

I mangel av uavhengig presse inne på Gazastripen har de to vært informasjonskanal for verdens medier.

LES OGSÅ: Norske leger inn i Gaza

Gilbert er i tillegg til å være lege også politiker i partiet Rødt. Han er professor i akuttmedisin ved Universitetet i Tromsø og er spesialist i anestesiologi samt avdelingsleder for Akuttmedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Politisk aktivist

Siden 1970-årene har han vært frivillig hjelpearbeider i en rekke konflikter i Libanon og i de palestinske områdene. Gilbert kom for alvor i søkelyset etter at han sammen med Erik Fosse dro inn til Gaza på nyttårsaften. Før dette markerte han seg også som kom han også i søkelyset da han markerte sin motstand mot OL i Tromsø.

Mads Gilbert er født i 1947 i Porsgrunn. Han har sittet flere perioder som representant for partiet Rødt (tidligere Rød Valgallianse) i Fylkestinget i Troms. Han er kjent som en politisk aktivist med sterke utspill.

I et intervju med Dagbladet kort tid etter terrorangrepene 11. september 2001 ga Gilbert sin støtte til angrepene mot World Trade Center.

Nesten 3000 mennesker mistet livet i angrepene som også omfattet flyet som styrtet inn i Pentagon. Gilbert mente at angrepene var legitime, men at terror var et dårlig våpen.

LES MER: Gilbert støttet terror-angrepene

Fanklubb på nettet

Erik Fosse har vært mindre profilert enn sin kollega. Han er kirurg og leder den humanitære organisasjonen Norwegian Aid Committee (Norwac).

Fosse har også rapportert direkte på TV 2s sendinger. Han forteller at han bare kan rapportere om hva som skjer på sykehuset siden de ikke kan bevege seg utenfor. Fosse var også i Gaza i august. Han er Spesialist i generell kirurgi og thoraxkirurgi (hjerte-lunge-kirurgi) og har tidligere jobbet som overlege ved thoraxkirurgisk avdeling på Ullevål sykehus og Rikshospitalet i Oslo.

Han har tidligere vært aktiv i Palestinakomiteen, og opprettet NORWAC sammen med andre legekolleger etter Israels invasjon av Libanon i 1982.

De to legene har nærmest fått heltestatus for sin innsats i krigsområdet. På nettsamfunnet Facebook har Gilbert fått sin egen fanklubb. Tirsdag kveld hadde ca. 4800 personer gitt sin støtte til legens arbeid i krigssonen.

(Kilder: TV 2, NRK, Wikipedia, Dagbladet, Apollon.uio.no)