Stortinget.  (Foto: Morten Holm/SCANPIX)
Stortinget. (Foto: Morten Holm/SCANPIX)

Stortinget har brutt loven gjentatte ganger

På ett år har Stortinget brutt loven om offentlige anskaffelser 179 ganger, viser en intern rapport. Riksrevisjonen utelukker ikke korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Stortinget har ikke hatt kontroll over sine anskaffelser, sier riksrevisor Jørgen Kosmo til VG.

Kan være korrupsjon

Dette dreier seg om anskaffelser for minst 19 millioner kroner, men sannsynligvis er beløpet langt høyere, skriver avisen.

Kontroller både i 2003, da Kosmo selv var stortingspresident, og i 2007 viser at Stortinget har brutt loven på flere punkter.

«Kontrollen har vist at det er vesentlige svakheter og mangler knyttet til dokumentasjon av anskaffelsesprosessen», heter det i et brev fra Riksrevisjonen i 2004.

- Vi kan ikke utelukke at det kan ha forekommet korrupsjon i forbindelse med Stortingets anskaffelser, rett og slett fordi det har vært store mangler ved dokumentasjonen, sier Kosmo.

Skal få orden

Stortingsdirektør Hans Brattestå mener at antall lovbrudd ikke er fullt så høyt som den interne rapporten sier.

- Det viste seg at alt var i orden med flere av anskaffelsene, det var bare protokoller som ikke lå der de skulle. Men det er riktig at vi ikke i alle henseender har greid å følge reglene for offentlige anskaffelser. Vår ambisjon er at vi skal få dette raskt i orden, sier Brattestå. (©NTB)