aaaaaaa (Foto: ALI ALI, © AA MDA)
aaaaaaa (Foto: ALI ALI, © AA MDA)

- Intet er hellig i Gaza

Det har brutt ut harde kamper mellom israelske soldater og Hamas inne i Gaza by for første gang siden offensiven startet, ifølge øyenvitner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øyenvitner forteller om kraftige eksplosjoner og voldsomme skuddvekslinger i Shejaiya-området øst i byen. Også kamphelikoptre ble sett i området melder NTB.

En større vei i Gaza by er bombet, ifølge Al Jazeera, og en talsmann for den israelske hær opplyser at de har tatt flere titalls Hamas-folk til fange.

aaa (Foto: KHALIL HAMRA, © KH LP ZJ DA**LON**)
Medlemmer av Hamas har avfyrt raketter mot sju israelske stridsvogner i området, kommer det fram av en uttalelse fra Hamas.

- Ingen er trygge

- Nå sirker det jagerfly rundt sykehuset, forteller den norske legen Erik Fosse til TV 2 Nyhetskanalen. - Det bombes hele tiden. Ingenting er hellig, og ingen er sikre i Gaza nå, sier han.

Fosse forteller også at en FN-bil har blitt beskutt i Gaza, og at sykehuset går tom for elementære ting. Han beskriver situasjonen som kaotisk.

- Intet er hellig i Gaza, sier han. - Folk mangler armer og bein, og vi forventer å måtte jobbe i hele natt.

Se Fosses rapport fra sykehuset i Gaza her:

Tett befolket

Israelske militærkilder bekreftet mandag kveld at israelske soldater er involvert i harde sammenstøt i området, melder AFP. Hamas rapporterer at flere av deres menn er drept i sammenstøtet.

Kamper i Gaza by forventes å bli blodig. 1,4 millioner mennesker bor i den tett befolkede byen.

Hver femte drepte er sivil

sumo_gaza_bomber
Fra før er 550 palestinere drept i krigen, inkludert 200 sivile. De unge er blant de største ofrene i konflikten mellom Israel og Hamas på Gaza. Mandag har 20 barn mellom to og 15 år blitt drept i ulike angrep, ifølge nyhetsbyrået AP.

I en bakkekrig inne i Gaza by kan flere israelske soldater miste livet på grunn av at forholdene ligger til rette for snikskyttere inne i det tett bebygde området. Hittil i krigen har to israelske soldater og tre sivile blitt drept.

Les også: Her er krigens uskyldige ofre

Fulle sykehus

Sykehusene i Gaza er overfylte. De mangler både utstyr og andre fasiliteter, og legene er utslitte, skriver nyhetsbyrået AP. Etter ti dager med kamper ligner sykehuset mer et likhus. Døde mennesker er plassert på gulvet.

Pasienter både behandles og opereres i korridorene fordi rommene er fulle. Sykehuset i Gaza går på nødaggregat fordi strømtilførselen i byen er ødelagt.

Den norske legen Mads Gilbert under en av mange operasjoner på Shifa-sykehuset i Gaza. (Foto: NORWAC 2009)