Bourbon Dolphin (Foto: TV 2)
Bourbon Dolphin (Foto: TV 2)

Millionbot etter skipskatastrofe

Rederiet Bourbon Offshore Norway AS har fått en bot på fem millioner kroner etter ulykken med Bourbon Dolphin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ankerhåndteringsfartøyet Bourbon Dolphin kantret utenfor Shetland 12. april 2007 og åtte mennesker omkom i skipskatastrofen.

Se video av hvordan forliset skjedde øverst i saken

Politiet på Sunnmøre har i lang tid etterforsket rederiet med base i Fosnavåg i Herøy på Sunnmøre. I dag kom avgjørelsen til førstestatsadvokat Bjørn Soknes, som har det påtalemessige ansvaret i saken.

Ikke nok tid

Påtalemyndigheten mener rederiet ikke ga kapteinen på ulykkesbåten tilstrekkelig med tid til å bli kjent med skipet, mannskapet og oppdraget. Ifølge forelegget fikk kaptein Oddne Arve Remøy bare halvannen time på å gjøre seg kjent med båten, mannskapet og det krevende oppdraget.

«Han fikk heller ikke tilstrekkelig kjennskap til kompleksiteten i den operasjonen fartøyet og mannskapet skulle utføre.», heter det i forelegget som blant annet er gitt etter straffelovens §416 og den Internasjonale norm for sikkerhetsstyring for drift av skip og hindring av forurensning.

Ifølge normen skal rederiet «...innføre prosedyrer for å sikre at nytt personell gjøres kjent med sine oppgaver på en tilfredsstillende måte.»

Ble gransket

Påtalemyndigheten mener også at rederiet ikke har gode nok sikkerhetsrutiner for ankerhåndteringsoperasjoner.

Ifølge påtalemyndigheten knyttes ikke foretaksstraffen på fem millioner kroner til selve ulykken.

Etter ulykken satte Justisdepartementet i gang en gransking av havariet. Granskningsrapporten etter Bourbon Dolphin-ulykken konkluderte med at det ikke er mulig å påvise at en enkelt teknisk eller menneskelig feil er årsak til ulykken.

Les også: Ingen klandres etter forlis

Vurderer forelegget

Rederiet er gitt fem dager til å vedta eller ikke vedta forelegget, fra det er mottatt.

- Vår eneste kommentar i dag er at vi tar forelegget til etterretning og vil bruke de nærmeste dagene til å vurdere innholdet, skriver administrerende direktør Trond Myklebust i Bourbon Offshore Norway i en tekstmelding til TV 2 Nyhetene.