skadet gutt 2_680 (Foto: FADI ADWAN, © JW**LON**)
skadet gutt 2_680 (Foto: FADI ADWAN, © JW**LON**)

Tekstmelding fra krigssonen

Søndag har det blitt sendt ut en kjedemelding på sms fra den norske legen Mads Gilbert i Gaza.

Den norske legen Mads Gilbert og hans kollega Erik Fosse kom inn på Gazastripen fra Egypt på nyttårsaften. I flere dager har de jobbet på spreng for å redde liv på Shifa-sykehuset i Gaza by.

De to har figurert gjentatte ganger i det norske nyhetsbildet de siste dagene hvor de detaljert forteller om lidelsene sivile palestinere opplever og grusomhetene de selv har blitt vitne til.

Les også: Gilbert: - Vi vasser i blod og død

Kjedemelding

Søndag blir det sendt rundt en kjedemelding fra Mads Gilbert i Gaza. Han omtaler tilstandene i Gaza som «Hades», som i bibelske tekster blir oversatt med «dødsriket» og «helvete»:

«Fra lege Mads Gilbert i Gaza: Takk for all støtte. De bombet det sentrale grønnsakmarkedet i Gaza by for to timer siden. 80 skadde, 20 drept, alt kom hit til Shifa-sykehuset. Hades! Vi vasser i død, blod og amputater. Masse barn. Gravid kvinne. Jeg har aldri opplevd noe så fryktelig. Nå hører vi tanks. Fortell videre, send videre, rop det videre. Alt! GJØR NOE! GJØR MER! Vi lever i historieboken nå, alle! Mads G, 3.1.09 13:50, Gaza, Palestina»

TV 2 har også hatt kontakt med Gilbert og hans kollega Fosse flere ganger den site tiden, og mottok meldingen fra Gilbert selv søndag.

Anestesioverlege Mads Gilbert (f.v) sammen med leder i NORWAC og kirurg Erik Fosse jobber under forferdelige forhold i Gaza. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Anestesioverlege Mads Gilbert (f.v) sammen med leder i NORWAC og kirurg Erik Fosse jobber under forferdelige forhold i Gaza. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Pressen holdes utenfor

Det er i dag praktisk talt umulig å få de mange dramatiske meldingene fra Gaza bekreftet uavhengig, fordi Israel hindrer all internasjonal presse i å komme inn i området. Flere norske journalister er i Israel og har forsøkt å komme inn i Gaza for å rapportere direkte fra området.

Sensuren gjør blant annet at det i svært liten grad kommer bilder fra selve Gaza som gir innblikk i hva som faktisk skjer under det israelske bakkeangrepet.

Gilbert og Fosse er foreløpig de eneste europeiske hjelpearbeiderne inne i Gaza, og har derfor vært norsk presses eneste øyenvitnekilder til hendelsene.