Forholdene på Gaza blir stadig verre.  (Foto: SCANPIX)
Forholdene på Gaza blir stadig verre. (Foto: SCANPIX)
MANGE DREPTE: De første bildene fra dagens blodbad er nå i ferd med å komme ut av Gaza. (Foto: SCANPIX)
MANGE DREPTE: De første bildene fra dagens blodbad er nå i ferd med å komme ut av Gaza. (Foto: SCANPIX)

Gilbert: - Vi vasser i blod og død

En rekke sivile ble drept i israelske granatangrep søndag. Den norske legen Mads Gilbert og hans kollega rapporterer om forferdelige forhold i Gaza.

Israel har i hele dag fortsatt framrykningen med stridsvogner, samtidig som artilleriskyts og raketter fra fly og helikoptre forsetter.

Ifølge helsepersonell ble mnst fem personer drept og 40 såret i et israelsk granatangrep mot sentrum av Gaza by søndag formiddag.

- Vi vasser i blod, død og amputater

Den norske legen Mads Gilbert i Norwac, som nå jobber på spreng for å redde liv i Gaza, forteller om enda flere drepte.

- De bombet det sentrale grønnsakmarkedet her i Gaza by for to timer siden. 20 palestinere mistet livet og 80 ble skadet i angrepet. Alle kom hit til Shifa-sykehuset, skriver Gilbert i en tekstmelding til TV 2.

sumo_gaza
sumo_gaza

Den norske legen forteller om grusom situasjonen i Gaza nå.

- Jeg har aldri opplevd noe så fryktelig. Vi vasser i blod, død og amputater. Det er masse barn og gravide. Alt villet ondskap, forteller Gilbert.

Samtidig som israelske soldater rykker frem, meldes det at lastebiler nå fylles med kvinner og barn som forsøker å flykte fra krigsmarerittet i Gaza. Lastebilene er på vei sørover.

Les alt om krigen på Gaza her!

- Sårede dør mens vi jobber

Gilberts kollega Erik Fosse, også han ved Shifa-sykehuset, er svært opprørt over det han nå er vitne til, i et sykehus der kapasiteten er helt sprengt. Enorm kø i operasjonsstuene gjør at pasienter blir behandlet på gulvet uten nødvendig medisinsk utstyr.

- Jeg venter på å få operert en liten gutt som har fått revet av blodårene i det ene beinet. Dette er en fullstendig absurd situasjon. Vi får inn kvinner og barn og folk i alle aldre, forteller legen på telefon til TV 2 Nyhetskanalen.

Anestesioverlege Mads Gilbert (f.v) sammen med leder i NORWAC og kirurg Erik Fosse jobber under forferdelige forhold i Gaza. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Anestesioverlege Mads Gilbert (f.v) sammen med leder i NORWAC og kirurg Erik Fosse jobber under forferdelige forhold i Gaza. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

I løpet av natt til søndag ble pasienter brakt inn til sykehuset fortløpende, og søndag formiddag kom det en ny stor pasientmengde som legen anslår til å være over 100 personer.

- Det er ikke menneskelig ressurser eller utstyr til å redde alle disse menneskene. De dør nå mens vi jobber, forteller Fosse.

Holder pressen borte

Verken han eller Mads Gilbert har tenkt å dra fra Gaza selv om situasjonen ser ut til å forverres time for time.

Det er i dag praktisk talt umulig å få de mange dramatiske meldingene fra Gaza bekreftet uavhengig, fordi Israel hindrer all internasjonal presse i å komme inn i området.

Harde kamper mellom israelske soldater og palestinsk milits på Gazastripen.
Harde kamper mellom israelske soldater og palestinsk milits på Gazastripen.

I tekstmeldingen til TV 2 takker Gilbert for alle støtten de to norske legene har fått, og ber samtidig om at alt som skjer i Gaza må spres videre.

- Vi hører tung skyting og fortsatt nære bombedrønn. Rop det videre. Gjør noe! Gjør mer! Vi lever alle i historieboka nå, skriver legen.