homokirke1680 (Foto: Sven Are Lande/Erik Lundby , © TV 2)
homokirke1680 (Foto: Sven Are Lande/Erik Lundby , © TV 2)

Første homofile par ut

Ekteskapsloven er trådt i kraft, og landsforeningen for homofile og lesbiske tror at gifteklare homofile vil stå i kø for å bli gift.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare tre dager etter at den nye ekteskapsloven trådte i kraft, går det homofile paret Anders Rogg og Yngvar Myrvold til alters.

Først ut

Paret er trolig de aller første som benytter seg av den nye ekteskapsloven som trådte i kraft ved nyttår.

- Vi feirer kjærligheten, sier brudgom Anders Rogg, og brudgom Yngvar Myrvold. (Foto: Sven Are Lande/Erik Lundby , © TV 2)

- Det er ikke hver dag man får feire kjærligheten så ettertrykkelig. Og vi syns det er morsomt å være med på å feire at kjærligheten får like kår, i det lille kongeriket vårt, sier Anders Rogg til TV 2 Nyhetene.

Men helt like kår er det imidlertid ikke ennå for homofile som vil gifte seg i kirken. Kirkens vielsesritualer er nemlig ikke gyldig for par av samme kjønn.

- Vi skal ha en borgerlig vigsel, og så skal vi opp i selve kirken og ha en forbønnsseremoni, slik at vi følger alle de spilleregler som er i dag, sier Rogg.


- Har kjempet i mange år

Men gift, det blir de. Og Landsforeningen for homofile og lesbiske tror mange homofile par nå vil gjøre som Anders og Yngvar.

Leder for LHH Bergen og Hordaland, Tore Lirhus. (Foto: Sven Are Lande/Erik Lundby , © TV 2)

- Det tror jeg er helt logisk, det er en rett vi har kjempet i mange år. Vi så også at da partnerskapsloven kom i 1993 var det mange som umiddelbart benyttet seg av rettigheten, forteller lederen for LHH Bergen og Hordaland, Tore Lirhus til TV 2 Nyhetene.

Og med en etterlengtet lov i havn, ville ikke de to brudgommene som er første par ut, vente lenger med å bli smidd i hymens lenker.