KOLONNE: Før du legger ut på tur, kan det være lurt å sjekke at det er nok drivstoff på tanken. (Foto: Kyrre Lien / SCANPIX)
KOLONNE: Før du legger ut på tur, kan det være lurt å sjekke at det er nok drivstoff på tanken. (Foto: Kyrre Lien / SCANPIX)

Tørr og mild desember

Den siste måneden i 2008 blir husket for lite nedbør, høye temperaturer, og skikkelig uvær i julen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

maanedsgrafikken_des
Hele landet fikk mindre nedbør enn normalt i desember, de fleste steder mellom 60 og 80 prosent av normalen.

Trondheimsområdet var aller tørrest, med bare en tredjedel av normalen. Unntaket var lengst nord, enkelte steder på Finnmarksvidda endte opp med litt mer nedbør enn normalt.

Mildt

Desember ble en mild måned. I Sør-Norge lå temperaturer opp mot to grader over det normale, mens Nord-Norge opplevde temperaturer langt over det som er vanlig. Både i Tromsø og i Bodø var det i gjennomsnitt tre grader varmere enn normalt og på Finnmarksvidda opp til sju grader varmere.

Lite snø

Ellers var desember preget av uvanlig lite snø i nesten hele landet. Unntakene var nordlige dalstrøk på Østlandet og i indre strøk av Nord-Norge, som hadde snødekt landskap og skiføre gjennom stort sett hele måneden.

I Oslo var det omtrent ikke snø i desember, og hele landet fra Oslo til Lofoten opplevde grønn jul lengst ute ved kysten.

Lurer du på hvordan været var tidligere i 2008? I listen helt til høyre finner du væroppsummeringene for alle månedene!

Stormer

Ikke unormalt var de to siste ukene av desember preget av noen kraftige lavtrykk som resulterte i stormskader flere steder i landet.

Den 20. desember var det Rogaland som ble hardest rammet med storm fra nordvest. Uværet gjorde at hjemreisen til jul ble slitsom for mange. Flere fjelloverganger var stengt eller kolonnekjørt, og det var også problemer i fly-, tog-, og båttrafikken.

Sørveggen på flerbrukshallen i Honningsvåg ble blåst filler av uværet 29. desember. (Foto: Gry Mortensen)

I julen flyttet uværet seg nordover til Nord-Norge, og både den 29. og 30. desember blåste det sterk storm fra vest i deler av Finnmark med omfattende vindskader spesielt i Honningsvåg.

Om morgenen den 31. desember ble Nordland rammet av stormen «Yngve».

På kysten var vinden oppe i orkan styrke, 36 meter i sekundet, fra nordvest. Spesielt områdene fra Bodø til Helgeland fikk store skader.

Varm og vindfull jul i nord

Ellers var det uvanlig mildt i store deler av Nord-Norge i julen. Saltdal i Nordland målte 12 varmegrader på 1. juledag. 2. juledag ble det registrert 12 varmegrader også i Sørkjosen i Troms.

Flott julevær i sør

Et høytrykk over Sør-Norge og ga mye pent vær i den sørligste landsdelen.

Klarværet gjode at temperaturene falt ned mot 25 minusgrader over nordlige dalstrøk på Østlandet.