Anestesioverlege Mads Gilbert (f.v) sammen med leder i NORWAC og kirurg Erik Fosse jobber under forferdelige forhold i Gaza. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Anestesioverlege Mads Gilbert (f.v) sammen med leder i NORWAC og kirurg Erik Fosse jobber under forferdelige forhold i Gaza. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Norske leger inn i Gaza

Kirurg og anestesilege ankommer i løpet av dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av tirsdag vil de to norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert ankomme Gaza.

- Vi har et kirurgisk team, hvor jeg er kirurg og Mads Gilbert er anestesilege. Vi har fått tillatelse til å krysse grensen inn til Gaza fra Egypt, og vil ankomme i løpet av dagen, forteller Erik Fosse, som leder den humanitære organisasjonen Norwegian Aid Committee (Norwac) til TV 2 Nyhetskanalen.

Har utstyr i Israel

De to legene befinner seg nå i Kairo.

Ifølge Fosse vil de to ha med seg noe anestesiutstyr inn, men håper å kunne få inn mer utstyr av løpet av de kommende dagene. NORWAC har lager både på egyptisk og israelsk side.

Legene vil være operative allerede i morgen. Etter å ha hatt løpende kontakt med medisinsk personell inne i Gaza, mener de å ha god kjennskap til hvilke behov som er størst.

Fosse var i Gaza senest i august.

Det er ennå ikke bestemt hvilket sykehus legene skal arbeide på.

Opererer uten bedøvelse

- Det er over 1000 skadede, halvparten av dem alvorlig, sier Fosse, som sier at han hører at sykehusene er fullstendig overbelastet av et stort antall skadede, og mangel på utstyr gjør at man må utføre operasjoner uten anestesi.

Norske myndigheter har besluttet å frakte hjelpesendinger til Gaza. I går ble tre trailere fullastet med nødhjelp sendte av gårde, og klokken 15 i dag vil utenriksminister Jonas Gahr Støre holde pressekonferanse for å redegjøre for den videre bistanden.