Julestjerneformasjon-2007_6 (Foto: Helge Hopen / Luftforsvaret)
Julestjerneformasjon-2007_6 (Foto: Helge Hopen / Luftforsvaret)

F-16 på juletokt

Denne julestjernen kan du ikke henge i vinduet ditt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Luftforsvaret markerer julen på sedvanlig vis ved å fly en julestjerneformasjon med sine F-16 fly. Formasjonen besto av tolv F-16 jagerfly, og fløy over Oslofjorden og Oslo i ettermiddag.

- Dette er en julehilsen fra Luftforsvaret og er en gammel tradisjon som stammer fra 1950-tallet, forteller løytnant Ove Ronny Haraldsen i Luftforsvaret.

Kortet ned ruta

Jagerflyene tok av fra Bodø hovedflystasjon og fløy i stor høyde sørover før flyene dannet en julestjerneformasjon over Oslofjorden. På grunn av tåke måtte flyene passere Holmenkollen i stedet for Oslo sentrum før de fortsatte mot Gardermoen. Hovedstaden ble passert klokken 12.15.

Det var planlagt en sving over Rena, men dette måtte droppes på grunn av lite fuel. Fra Hamar gikk flyene direkte tilbake til Bodø.

Opprinnelig skulle formasjonen også flys over Nord-Norge, men på grunn av liten storm i hele landsdelen ble flygningen gjennomført over Østlandet.

Annerledes markering

- Synes dere det er passende å markere julen ved å fly med krigsmaskiner over hovedstaden?

- Dette er noe vi gjør for å vise tilstedeværelse og skape en annerledes markering på julehøytiden, sier Haraldsen.

Det dårlige været hindret fotografering av formasjonen, men 338-skvadronen på Ørlandet var heldigere med været under sin årlige formasjonstur 11. desember.

Tradisjonen tro satte 338-skvadronen et spesielt preg på avslutningen av 2008 med en formasjonsflygning med F-16 over store deler av Norge torsdag. (Foto: Helge Hopen/SCANPIX)