Det gikk en kule varmt i Tabloid-studio tirsdag da Erling Fossen og Olav Versto skulle debattere nordmennenes motstandskamp under andre verdenskrig.

Bakgrunnen er Fossens kronikk i Aftenposten om at motstanden glorifiseres.

«Glorifiseringen av motstandsbevegelsen har fått altfor store proporsjoner, enda mesteparten av deres aksjoner egentlig er i klassen for vellykkede guttestreker å regne», skriver Fossen i kronikken.

Savner kritisk gjennomgang

- Siktemålet er veldig enkelt. Det handler om at man fremstiller den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig som noe annet enn en tegneserie, men at den har flere dimensjoner, forklarte Fossen i Tabloid.

Han peker blant annet på at norske sivilister i mange tilfeller fikk unngjelde for sabotasjeaksjoner og at aksjonene hadde minimal betydning for krigsutfallet.

- Mener du at Gunnar Sønsteby og Max manus fikk urettmessig heltestatus?

- Ut fra hva de faktisk bidro til, selvfølgelig.

Les nettprat med Erling Fossen: - Når Kjakan har kalt deg quisling får du mange etter deg

- Minner om nazi-propaganda

Reaksjonene på utspillet har vært mange og sterke. VGs politiske redaktør Olav Versto avviser Fossens påstand om at det ikke er rettet noe kritisk søkelys mot motstandsbevegelsen.

Versto mener imidlertid at Fossen går mye lenger i sin kronikk og bruker rene skjellsord mot motstandsbevegelsen.

- Jeg er enig med Gunnar Sønsteby, som skriver at dette minner til forveksling om nazi-propagandaen under krigen. Den norske motstanden hadde betydning, både med anslagene den gjorde mot den tyske militærmakten og mot tyske industrielle interesser. I tillegg hadde den politisk og moralsk betydning, påpeker Versto.

Vemork

Riktig hett ble det da Fossen trakk i tvil betydningen av den berømte tungtvann-aksjonen på Vemork.

- Det var ikke noen atombombe det skulle brukes til. Det var vanlig tysk atomforskning, sa Fossen.

- Det kan du sitte her etterpå og si når du vet det og geberder deg som en ape, du mangler jo bare bananen, tordnet Versto.

Se innslaget øverst i artikkelen.

Hele sendingen kan du se her (betalingstjeneste).