Sakkyndig (Foto: TV 2)
Sakkyndig (Foto: TV 2)

- Ny teknologi kunne påvirket Treholt-dommen

Ekspert på bildebevis setter spørsmålstegn ved at en ikke tok i bruk ny teknologi når en vurderte gjenopptakelse av Treholt-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

23 år siden han ble dømt for spionasje er Arne Treholt nok en gang i blitzregnet. Mandag avslo en splittet gjenopptakelseskommisjon Treholts begjæring om å gjenoppta saken.

Ny teknologi kunne påvirket dommen

Ekspert på bildebevis Professor Ingolf Hådem mener gjenopptakelseskommisjonen ikke har snudd alle steiner i Treholt-saken. Han mener ny teknologi kunne påvirket spiondommen.

Hådem var i 1985 sakkyndig ekspert i forbindelse med det såkalte pengebeviset som har vært et av de viktige ankepunktene ved dommen mot Arne Treholt.

- På en måte ble jeg litt skuffet når saken ikke ble gjenopptatt, men jeg hadde ikke ventet noe annet, sier Hådem til TV 2 Nyhetene.

Mindre penger i kofferten

I 1985 kom apparatet Hådem var en del av fram til at det ikke kan ha vært så mange penger i Treholts-koffert som det han ble dømt for.

- I 1985 konkluderte rettsvesenet med at våre målinger ganske enkelt var for usikre, sier Hådem.

Professoren synes ikke at gjenopptakelseskommisjonen har snudd alle steiner i Treholt-saken.

N-NYTREHOLT-1512-GSM-2100 (Foto: Historiske bilder fra saken)

- Nei, jeg synes ikke det. Det potensialet som ligger i ny teknologi innen foto og rekonstruksjon ble ikke utnyttet fullt ut i denne saken. Nå foregår all måling på digitaliserte bilder slik at nøyaktigheten vil bli mye større enn det ble i 1985, sier professoren til TV 2.

Når det nå ble vurdert gjenopptakelse tilbudte Hådem seg å gjøre jobben en gang til, men tilbudet ble avslått.

Kritikk mot dommen

Kommisjonen var splittet i sin konklusjonen om gjenopptakelse. Men det var en samlet kommisjon som rettet sterk kritikk mot selve dommen fra 1985.

- Vi er kritisk til pengebeviset. Måten det ble gjennomført på. Vitner under ransaking burde vært til stede for å være vitne til at dette foregikk på den måten polititjenestemennene senere sa det gjorde. Man kunne også tatt bilder på en slik måte at man knyttet pengebeviset til leiligheten på en annen måte, og til tidspunktet, sier leder for gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker Janne Kristiansen til TV 2.