Solarium Lørdagsmag (Foto: TV 2)
Solarium Lørdagsmag (Foto: TV 2)

Solarium sunt i små doser

Solarium frister på mørke januar-dager. Men hvor usunt er det egentlig?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Ikke skrem folk vekk fra den sunne solen, maner professor og fysiker Johan Moan. Professoren på Radiumhospitalet i Oslo er blek som en nordmann, til tross for at han har et solarium stående på nabokontoret. Men det er ikke for sin egen del, han bruker solariet i forskningsøyemed.

- Vi har funnet at forsiktig bruk av solarium kan øke nivået av D-vitaminet, selve sol-vitaminet, i kroppen. Atlså, et ordinært og helt lovlig solarium kan gi nærende effekter i menneskekroppen. Men selvsagt, føyer forskeren til, sunne doser er lik små doser.

Og det er denne forsiktige bruken, 1-2 ganger ukentlig, Moan vil ha frem som sitt budskap. Et alminnelig solarium kan gi deg det livsviktige vitamin D. Det kan du også få i deg ved å spise riktig, for eksempel mye fet fisk eller ta rikelige doser med tran.

Ikke nok tran

- Men tranbudskapet har ikke nådd fram til nordmenn flest, mener Moan, som mener at vi bør helle i oss kanskje så mye som fire skjeer tran daglig. For å sørge for at kroppen får nok vitamin D i denne årstiden hvor den naturlige sola ikke klarer å levere "varen". For Moan er det viktig å få fram at D-vitaminet kan beskytte oss mot mange former for kreft og andre sykdommer. Derfor insisterer han på at en dose kunstig sol er bedre enn ingenting.

Dette får diskusjonen til å gå brennhett blant andre forskere. På Statens Strålevern sitt hovedkontor i Oslo sitter en annen fysiker og mener at professorens råd ikke må følges.

- Vi har vært landet rundt og sjekket mange solarier; de er ikke optimale for vitamin D, sier Lill Tove Nilsen. Hun er ansatt ved Statens Strålevern for å overvåke solstudioer i Norge.

Sol tar liv

Strålevernet kontrollerer årlig styrken i rørene som importeres til landet. Nilsen mener at et besøk i solstudio hovedsaklig gir brunfarge og ikke noe særlig med sunnhet. Norge ligger på tredje plass i verden på statistikken over antall hudkrefttilfeller. Høyst sannsynlig ligger vi i toppen fordi vinterbleke nordmenn sjokksoler seg enten på våren, eller når vi kommer til sydlige land.

Men Moan mener at så lenge vi ikke overdriver solingen så vil kroppen få mer nytte av solen enn den skader. Kanskje vil noen fler få hudkreft ved soling, men nytten vil antageligvis være ti ganger så stor, hevder professoren. Det kan være vi avverger mange tilfeller av andre krefttyper, men også andre sykdommer. Like før jul ble han intervjuet i den engelske avisen The Times om sine funn. Også i Storbritannia bølger diskusjonen fram og tilbake.

Spis heller fisk

- Spis riktig, og det vil være nok, mener Lill Tove Nilsen. Hun vil ikke gå god for at et solarium kan være til noen nytte.

- Så lenge et solarium gir mest UVA-stråling er det kun laget for å gi brunfarge. Dette bør spesielt unge mennesker, de i høyrisikosonen for å få hudkreft, være klar over.

Moan hevder vi kan age solarier like gode og nærende som sola ved Middelhavet. Han vil gjerne ha forbedret dagens solrør slik at de avgir mer UVB-stråler, altså den ultrafiolette strålingen som bygger opp D-vitaminnivået i kroppen.