- KAN IKKE RETTSFORFØLGES: Norges mest dekorerte frontkjemper Fredrik Jensens angivelige kontakt med østerriksk stornazist kan ikke rettsforfølges i Norge, hevder nazijegere. (Foto: Montasje)
- KAN IKKE RETTSFORFØLGES: Norges mest dekorerte frontkjemper Fredrik Jensens angivelige kontakt med østerriksk stornazist kan ikke rettsforfølges i Norge, hevder nazijegere. (Foto: Montasje)

- Jeg er ingen krigsforbryter

Nazijegere vil etterforske Fredrik (87) for krigsforbrytelser, men den eneste nordmannen som fikk Hitlers gullkors fnyser av beskyldningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en fersk rapport fra Simon Wiesenthal-senteret får Norge strykkarakter for sjette året på rad for ikke å være i stand til å rettsforfølge personer mistenkt for krigsforbrytelser begått under 2. verdenskrig.

En av dem som nazijegerne fra Wiesenthal-senteret ønsker etterforsket er nordmannen Fredrik Jensen, som tjenestegjorde i en rekke SS-enheter på Østfronten.

Den snart 87 år gamle mannen er den mest dekorerte frontkjemperen i SS-Norge. Han er beskyldt for å ha skjult en av de mest ettersøkte nazikrigsforbryterne i verden.

fredrik jensen

Efraim Zuroff fra Simon Wiesenthal-senteret sa i et intervju med Dagbladet i fjor at de jobbet for å få stilt den 87 år gamle frontkjemperen for retten - i Spania.

Jensen er den eneste nordmannen som slåss på nazistenes side under 2. verdenskrig som fikk tildelt Hitlers gullkors for sin krigsinnsats.

- Vi vurderer nå sterkt å forsøke å få ham inn for retten. Der vil vi prøve og få ham dømt på individuell skyld. Han er en ikke-angrende nazist som i dag er knyttet til nynazisme, sa Zuroff til avisen.

Jensen: - Jeg er ingen krigsforbryter

I et telefonintervju med tv2nyhetene.no fnyser den tidligere frontkjemperen Fredrik Jensen av beskyldningene fra Efraim Zuroff.

Jensen, som i slutten av 2. verdenskrig var SS-Obersturmführer ved sørfronten i Tyskland, bor i dag i Marbella i Spania, der han har tilbrakt mye av sin tid siden slutten av 1960-tallet.

- Dette er bare tull, jeg er ingen krigsforbryter. Jeg har ikke sett snurten av nynazister. Han (Efraim Zufroff) må komme opp med noe. Min samvittighet er helt ren. Jeg har deltatt i en krig, og la det være sagt: Krig er et helvete. Zuroff skal ha tidligere ha uttrykt at jeg ikke fikk Gullkorset for å leie gamle tanter over gaten, og at det må ligge noe bak denne utnevnelsen. Men jeg fulgte krigens regler. Hadde noen gjort galt noe i min enhet, ville vedkommende blitt anmeldt av meg for brudd på krigens regler, sier Jensen til tv2nyhetene.no.

Hevder Jensen skjulte Heim

Tysk politi og Simon Wiesenthal-senteret hevdet i fjor at Jensen skjulte den østerrikske stornazisten Aribert Heim, bedre kjent som «Doktor Død», på Spanias østkyst. Heim var lege i blant annet konsentrasjonsleiren Mauthausen, og er anklaget for å ha drept hundrevis av fanger i sine medisinske eksperimenter.

aribert heim

Siden 1962 har Heim vært etterlyst for krigsforbrytelser, og han skal ha gjemt seg i Argentina, Brasil, Tyskland, Danmark og Spania.

Ifølge Zuroff finnes det beviser for at Heim fortsatt er i live. Det skal etter 2001 ha vært registrert pengeoverføringer fra Heims bankkontoer i Tyskland til Spania og Danmark.

Og i 2005 fant etterforskerne en bankkonto med over en million dollar i Aribert Heims navn.

- Vi har bevis på at Heim fortsatt lever, og at han har skaffet seg en formue på 13 millioner norske kroner, som står i en bank i Berlin, sa en talsmann for Simon Wiesenthal-senteret til den israelske avisen Haaretz.

Avviser kontakt med «Doktor Død»

Jensen avviser at han har hatt noen som helst kontakt med Aribert Heim.

- Jeg hadde ikke hørt navnet hans før denne saken kom opp i fjor. At han skal ha hatt kontakt med meg, er bare tull, sier Jensen.

Da denne saken ble kjent i internasjonale medier, rettet den ledende nazijegeren ved Wiesenthal-senteret kraftig kritikk mot Norge.

- Det er absolutt skandaløst at Norge har foreldelsesfrister på forbrytelser mot menneskeheten. Dersom Heinrich Himmler plutselig skulle dukke opp i Oslo eller Trondheim, så er det ingenting som kan gjøres, sa Zuroff til Dagbladet.

Nå viser det seg at Norge, til tross for at det i mars i år ble innført nye lovbestemmelser mot folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, får sterk kritikk av nazijegerne fra Wiesenthal-senteret.

Får stryk for sjette året på rad

- Norge kan fortsatt ikke rettsforfølge nazister mistenkt for krigsforbrytelser, lyder kritikken fra Simon Wiesenthal-senteret i årets rapport.

efraim zuroff

Senteret, som har kontorer i Los Angeles, New York, Miami, Toronto, Jerusalem, Paris og Buenos Aires, har siden opprettelsen i 1977 jaktet på tyske krigsforbrytere fra 2. verdenskrig.

Hvert år gir Simon Wiesenthal-senteret ut en rapport, der de graderer landenes innsats for å rettsforfølge krigsforbrytere som begikk ugjerninger under 2. verdenskrig. Det er perioden april 2007 til mars 2008 som er gransket av nazijegerne.

Land som havner i kategorien «A» er de som utmerker seg i positiv forstand. I årets rapport havner Norge i den dårligste av seks kategorier - kategori F - for sjette året på rad.

- Holocaust-forbrytelser kan ikke etterforskes i Norge

I rapporten fra Efraim Zuroff havner Norge i samme kategori som Sverige og Syria. Disse tre landene er ifølge Simon Wiesenthal-senteret ikke i stand til å rettsforfølge krigsforbrytere på grunn av juridiske eller ideologiske hindre.

I Zuroffs rapport blir norske myndigheters innføring av nye lovbestemmelser mot folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten sett på som «en positiv utvikling», men Norge får likevel kritikk for at Holocaust-forbrytelser ikke kan rettsforfølges i Norge.

- Denne positive utviklingen forandrer imidlertid ikke stituasjonen rundt Holocaust-forbrytelser, som fortsatt ikke kan etterforskes ... I prinsippet kan altså Norge ikke rettsforfølge nazistiske krigsforbrytere, skriver Zuroff i rapporten.

Les hele rapporten her (ekstern lenke)

I rapporten heter det at i alt 608 nazikrigsforbrytere etterforskes verden over.

- Er foreldet

Statsadvokat Pål K. Lønseth i Det nasjonale statsadvokatembedet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet sier til tv2nyhetene.no at krigsforbrytelser som fant sted under 2. verdenskrig, etter norsk lov ble foreldet i 1970.

Dermed bekrefter han at at ugjerninger som ble begått under krigen, ikke kan etterforskes i Norge.

Men de nye lovbestemmelsene åpner for at handlinger utført i nyere tid, kan etterforskes av norske myndigheter.

- Forbrytelser som ble begått under krigen, er foreldet. Men forhold som er av nyere dato, kan vi se på, sier Lønseth til tv2nyhetene.no.