kongo680
kongo680

Kaoslandet

Så mye som 200.000 kvinner kan være voldtatt og lemlestet i Kongo.

Den amerikanske regissøren Lisa Jackson vet hva det vil si. Hun er selv blitt utsatt for gjengvoldtekt. Men for kvinnene i Kongo blir konsekvensene av overgrepene mye verre.

Skammen som brennemerker dem er så stor at de blir utstøtt av sine familier hvis sannheten kommer for en dag. Lisa Jackson vil så absolutt at sannheten skal komme frem.

Hun har reist til det krigsherjede landet for å gi noen av de kanskje 200.000 voldtektofre en sjanse til å bli hørt. Den seksuelle torturen av de kongolesiske kvinnene er del av en krigstaktikk. De er blitt kidnappet, voldtatt og torturert i den ti år gamle krigen om det østlige Kongo, en krig som analytikere hevder at dreier seg om mineraler som coltan, som blant annet brukes i mobiltelefoner.

Grusomhetene blir brukt systematisk for å spre håpløshet og frykt blant innbyggerne og destabilisere samfunnet i krigen som har kostet fire millioner mennesker livet. Human Rights Watch rapporterer at selv FNs soldater har utnyttet kongolesiske kvinner seksuelt. Men disse overgrepene kan uansett ikke sammenliknes med forbrytelsene som militsene begår. Jacksons samtaler med aktivister, leger, fredsarbeidere og voldtektsmenn, maler et grotesk bilde av et samfunn som er dypt korrupt og tuftet på maskulin overlegenhet.

I filmen får vi se gjerningsmenn stå frem og fortelle om sine ugjerninger – uten skam eller anger. Vi får høre den uhyrlige historien til åttebarnsmoren Marie Jeanne. Hun ble angrepet i hjemmet sitt av fem soldater da hun var fem måneder på vei. – Jeg klarte ikke å flykte, å redde meg selv, forteller hun i filmen. Hun legger til at ektemannen forlot henne og tok med seg barna. Til barna sa han at moren ønsket å bli voldtatt.

En annen kvinne vi møter i filmen forteller om hvordan hun overlevde tre år som sex-slave i bushen. Her kunne alle soldatene fritt ha sex med kvinnene. De ble gravide og fødte alene og uten medisinsk tilsyn. Mange av ofrene for seksualisert vold får varige skader som ødelagt underliv, HIV og andre seksuelt overførbare sykdommer.

På grunn av hemmeligholdelse har resten av verden stort sett vært uvitende om kvinnenes lidelse, og herjingene har fått lov til å fortsette.

Se også:

«TV 2s Artistgalla» på TV 2 lørdag 13. desember fra klokken 21.40.

«Tenåringsbrud» på TV Norge lørdag kl. 20.00

«Brothers & Sisters» på TV 2 Zebra lørdag kl 21.35.

«The Julekalender» på TV 2 lørdag kl. 19.45