Biskop Ernst Baasland innrømmer at han har enda et millionlån.  (Foto: Bast, Ida von Hanno/SCANPIX)
Biskop Ernst Baasland innrømmer at han har enda et millionlån. (Foto: Bast, Ida von Hanno/SCANPIX)

Baasland slutter som biskop

Har søkt avskjed som Stavanger-biskop fra 15. juni neste år.

- Jeg har i dag meddelt departementet at jeg søker avskjed fra mitt embete som biskop i Stavanger fra 15. juni 2009, skriver biskop Ernst Baasland i en pressemelding i dag.

Baasland har sittet som øverste leder i bispedømmet siden 1998. Biskopen har vært i hardt vær siden konkursskandalen tidligere i år.

- Allerede i sommer begynte jeg å se at den tragiske saken i vår familie kunne skade tjenesten som biskop og hindre arbeidet i bispedømmet. Det å oppdage de mange låneopptakene og å se smerten hos långiverne, har vært en stor påkjenning. I tillegg kom konkursbegjæringen som oppleves urettferdig, og som er vanskelig å leve med som biskop, skriver Baasland.

Les også: Biskop Baasland er konkurs

Milliongjeld

Biskopens sønn, Bjarte Baasland, har pådratt seg en personlig gjeld på 60 millioner kroner. Dette har han fått gjennom omfattende gambling på spillselskaper verden over.

Biskopen og hans kone har gitt sønnen flere millionlån, og er slått personlig konkurs med gjeldskrav som tilsvarer sønnens spillegjeld.

Tidligere i år fortalte en åpenhjertig biskop i Tabloid at han fryktet for sønnens liv etter de massive pengekravene.

Les mer: Redd sønnen begår selvmord

Førte familien bak lyset

Lånene ble tatt opp for å hjelpe sønnen Bjarte (34) ut av det alvorlige økonomiske uføret han var i.

- Det blir vanskelig å tilgi min sønn, sa biskopen i retten tidligere i høst.

Baasland fortalte at han tok opp flere millioner kroner i lån som han satte inn i det han trodde var sønnens it-prosjekt i Tsjekkia. Men etterhvert fikk han beskjed om at dette trolig bare var en bløff og at sønnen rett og slett hadde spilt vekk en god del av disse millionene.