Demonstranter utenfor parlamentet i Athen tirsdag.  (Foto: JOHN KOLESIDIS/REUTERS)
Demonstranter utenfor parlamentet i Athen tirsdag. (Foto: JOHN KOLESIDIS/REUTERS)

Generalstreik i Hellas

Etter dager med opptøyer og vold lammes landet av streik.

Femten år gamle Alexandros ble skutt og drept av politiet lørdag, og dette utløste de verste opptøyene i landet på mange år. Minst 37 politimenn og rundt 30 demonstranter skal til nå være skadet i opptøyene.

Krever økte lønninger

Nå ventes det ytterligere uroligheter, etter at fagforeningene går ut i generalstreik i protest mot myndighetenes økonomiske politikk. Banker, aviser, offentlige kontorer og offentlig transport vil rammes av streik.

Målet med streiken, som har vært planlagt i flere uker, er å øke lønningene og pensjonene, og få myndighetene til å bruke mer på sosialbudsjettet i lys av den internasjonale finanskrisen.

Statsministeren ber om ro

Det er de to store paraplyorganisasjonene Greek General Confederation of Workers (GSEE) og Civil Servants Supreme Administrative Council (ADEDY) som leder kampen mot myndighetene. Til sammen representerer disse over 2,5 millioner ansatte.

Statsminister Costas Karamanlis fra det konservative partiet New Democrazy har forsøkt å stanse demonstrasjonene i sentrum av Athen, men hans appell om stabilitet førte ikke frem.

Onsdag formiddag vil foreningene holde demonstrasjon uten for det greske parlamentet.