terje energi olje regjeringen senterpartiet terje+riis-johansen  (Foto: Bendiksby, Terje, © Bendiksby, Terje)
terje energi olje regjeringen senterpartiet terje+riis-johansen (Foto: Bendiksby, Terje, © Bendiksby, Terje)

Skal granske aksjehandelsaken

Regjeringsansatt sa opp jobben sin. Nå skal regjeringsadvokaten undersøke saken.

Søndag sa departementsråd Villa Kulild (44) opp jobben sin som konstituert departementsråd i Olje- og energidepartementet, hvor hun har jobbet i hele sitt voksne yrkesliv.

Nå varsler departementet at det blir en gransking av saken.

- Regjeringsadvokaten vil iverksette en gjennomgang av denne saken, sier kommunikasjonssjef Stein Hernes i Olje- og energidepartementet til Nettavisen.

- Statsråden mener det er viktig med årvåkenhet i et departementet som OED som har en så stor verdistrøm knyttet til sitt ansvarsområde. Hans inntrykk er at det er høy bevissthet blant departementets ansatte knyttet til dette, forklarer Hernes.

- Ser på regelverket
I tillegg vil departementet internt se på sitt eget regelverk og rutiner og vurdere innstramminger i disse.

- Statsråden har satt i gang en gjennomgang for å se på departementets regler og rutiner vedrørende ansattes investeringer i verdipapirer, sier Hernes.

- Alle fakta på bordet
Det skulle bare mangle, mener Venstres Gunnar Kvassheim som vil ha alle fakta på bordet.

- Hvilke kjøp og salg er gjort opp mot virksomheter som har relasjoner til departementet, når er de gjort og eventuelt hvilken gevinst disse har gitt. Slike fakta må vi bringe klarhet i, sier Kvassheim til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gunnar Kvassheim gunnar+kvassheim venstre (Foto: Falch, Knut, © Falch, Knut)

Kvassheim stiller seg også uforstående til hvorfor saken ikke har kommet fram på et tidligere tidspunkt.

- Det er helt åpenbart at en sentral embetsmann ikke skal delta i aksjehandel i selskaper som har tilknytning til departementets virksomhet. Det må bli avdekket hvorfor ikke alarmklokkene har ringt på et tidligere tidspunkt når saken er så klar, sier han.

- Oppsiktsvekkende
Han mener saken er svært alvorlig og oppsiktsvekkende.

- Dersom de detaljene som har kommet fram i saken stemmer, så er det oppsiktsvekkende at ingen i departementet har grepet inn og varslet ifra om disse regelbruddene som ser ut til å ha foregått over en lengre tidsperiode. Ekstra alvorlig blir det når de skjer i et departement som Olje- og energidepartementet, som har tett kontakt med flere av bedriftene som er på børsen, sier Kvassheim.

Millioninvesteringer
Det var Dagens Næringsliv som lørdag skrev at Kulild er eier i det private firmaet Kulild Invest, sammen med ektemannen Petter Dragsund. Dragsund er også corporatesjef i Pareto. Siden 2005 har Kulild Invest investert i aksjer på Oslo Børs uten at noen av statsrådene har vært klart over virksomheten, skrev avisen.

Ved begynnelsen av året var selskapet eier av aksjer og fondsandeler for 42 millioner kroner.

- Villa Kulild orienterte sin daværende overordnede, departementsråden i Olje- og energidepartementet, om hennes private investeringer. Dette ble gjort i 2006, sier Stein Hernes i departementets kommunikasjonsstab.

Informert fredag
Først fredag ble olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) informert om investeringene, og søndag sa Kulild takk for seg.

- Etter en samlet vurdering og av hensyn til familien har jeg sagt opp min stilling i Olje- og energidepartementet. Statsråden er gjort kjent med denne beslutningen, sier Kulild via departementets kommunikasjonssjef Stein Hernes ifølge NTB.