Baby fabrikk fødefabrikk (Foto: Gisle Bjorå / TV 2)
Baby fabrikk fødefabrikk (Foto: Gisle Bjorå / TV 2)

Frykter gedigen fødefabrikk i Oslo

Oslo-sykehus skal motta 9000 barn i året. - Det blir som å føde på samlebånd, sier bekymrede mødre.

Den norske jordmorforening frykte en gedigen fødefabrikk i forbindelse med sammenslåingen av Rikshospitalet, Ullevål og Aker sykehus.

Fra 1. januar skal Oslo fødeklinikk kunne motta over 9000 fødsler i året.

I Sverige har de forsøkt store fødeavdelinger, men gått tilbake til flere små etter dårlige erfaringer.

Se TV 2s reportasje øverst i saken

Baby barn unge (Foto: Gisle Bjorå / TV 2)
Baby barn unge (Foto: Gisle Bjorå / TV 2)
Les også:
Varsler bråk om sykehusfusjonen

Oslo får gigantsykehus

- Får ikke omsorg og respekt

Brukerorganisasjonen «Liv laga» jobber for gode rammer rundt svangerskap, fødsler og barselkontroll. De frykter konsekvensene av den nye fødeklinikken i Oslo.

- Brukerne føler seg ikke trygge, de får ikke omsorg og de blir ikke møtt med respekt. Det blir som å føde på samlebånd – som en fødefabrikk, sier leder Ingeborg Altern Vedal i «Liv laga» til TV 2 Nyhetene.

- Myndighetene skal pøse ut milliarder for å få oss til å føde barn, men i de kritiske timene – da skal de spare, sier Altern Vedal.

- Det handler om penger

Og de får støtte fra Den norske jordmorforeningen.

- Det er fordel med mer forskning og mer ekspertise. Men det er mennesker som føder barn. Og de trenger omsorg. Og da må du ha tid til å gi den omsorgen underveis, sier Marit Heiberg, leder i Den norske jordmorforening.

Hun er ikke i tvil om at det er økonomiske hensyn, ikke menneskelige, som er den egentlige grunnen til sammenslåingen av fødeklinikkene.

- Man skjuler seg bak at dette skal bli et bedre tilbud for brukeren, men dette handler om penger, sier Heiberg til TV 2 Nyhetene.