Mauseth vant rettssaken mot NRK.
Mauseth vant rettssaken mot NRK.

NRK dømt for nakenscene

NRK må betale 155.000 kroner til Gørild Mauseth etter å ha vist en nakenscene av henne.

Scenen var hentet fra filmen «Brent av frost» og ble vist på programmet «Store Studio».

Les også: - Det handler ikke om sexen

Mauseth mente NRK brøt en klausul om at scenen ikke skulle vises i en annen sammenheng og gikk rettens vei mot statskringkasteren. Tingretten har gitt Mauseth medhold, melder NRK.

Tingretten kom fram til at gjengivelsen av de frontale nakenbildene ble ansett i strid med «god skikk». De frontale nakenbildene hadde ikke «aktuell og allmenn interesse» i lovens forstand, og bruken kunne ikke bygges på ytringsfriheten.

Den uvanlige avtaleklausulen skjerpet kravene til NRKs aktsomhet ved sitatets utforming, men ble ikke ansett avgjørende for sitatrettens omfang.

Erstatning og oppreisning

Partene var enige om at Mauseths økonomiske tap utgjorde 110 000 kroner, som NRK må dekke. I tillegg ble kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas pålagt å betale oppreisning til Mauseth med 45 000 kroner, samt saksomkostninger med 81 880 kroner.

Les hele dommen her

- Seier for skuespillerne

Leder av Norsk skuespillerforbund, Agnete G. Haaland, jubler over dommen.

- Det viser at vi har et lovverk som kan brukes til å beskytte oss. Og det var jo derfor vi gikk til sak fordi vi mener at NRK her har gått langt ut over det som loven tillater. Det er en grundig dom, en veloverveid dom, sier skuespillerlederen til TV 2 Nyhetskanalen.

Hvorfor er denne dommen viktig for dere?

- Fordi det går på det å beskytte skuespillerne mot å komme i situasjoner som oppleves krenkende for dem. Det er en viktig seier for skuespillerne og jeg tror også at saken har ført til mye folkeopplysning som går på personvern. Du skal be om samtykke for å publisere bilder og det er ganske viktig for alle, ikke bare for skuespillere, sier Haaland.

God skikk

- Dommen er viktig fordi det gir en forståelse av begrepet "god skikk", sier Haaland. Man kan sitere, men man skal vise god skikk. Loven sier ikke noe mer enn at skikken skal være god. Dommen sier noe om hva "god" er. Og dette var ikke god skikk. Det er vi veldig glade for at dommen sier.

President mot porno:

Se portrett av Agnete G. Haaland i Lørdagsmagasinet her:

277498