Møbelbransjen-møbel-ekornes (Foto: Ekornes)
Møbelbransjen-møbel-ekornes (Foto: Ekornes)

Oppsigelser i kø for møbelbransjen

Flere møbelprodusenter på Sunnmøre må si opp ansatte. Sjekk hvilke bedrifter som er kriserammet i ditt fylke her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finanskrisen viser ingen nåde verden over. Også pengesterke Sunnmøre opplever stadig flere konsekvenser av den globale krisen.

En rekke bedrifter innen møbelbransjen må gå til drastiske skritt for å sikre fremtiden. Ifølge Sunnmørsposten kan hele 900 møbeljobber kan være i fare.

7570 kriserammet

I flere uker har tv2nyhetene.no fulgt krisen i norsk næringsliv. Tips om oppsigelser og permitteringer har strømmet inn. Vi har registrert 258 bedrifter i våre lister som har måttet nedbemanne. Totalt er nå 7570 mennesker rammet.

SJEKK HVILKE BEDRIFTER SOM MÅ NEDBEMANNE I DITT FYLKE HER

Kutter bemanningen

Fredag måtte møbelprodusenten Hjellegjerde krype til korset som følge av finanskrisen. Hele 40 ansatte i Sykkylven fikk da beskjed om at de mistet jobben, samt at fabrikken reduserer antall ansatte ved fabrikkene i Litauen og Thailand.

Samme dag gikk Brunstad ut og fortalte at de måtte si opp seks ansatte.

- Etter en hektisk periode i vår med stor ordretilgang, møtte vi hverdagen like før ferien. I ettertid ser vi at det ble tilsatt for mange i forhold til dagens ordretilgang og budsjettene for neste år, sier administrerende direktør Helge Brunstad til lokalavisa Sykkylvsbladet.

Fire av de oppsagte jobber i dag i Sykkylven, mens de to siste er ansatt ved fabrikken i Stranda.

Brunstad anslår at bedriften vil sitte igjen med rundt 145 ansatte etter oppsigelsene og naturlig avgang. Han understreker at de ikke ser på situasjonen som en krise.

Redusert arbeidstid

L.K. Hjelle Møbelfabrikk varsler også permitteringer i bedriften. Av de 34 ansatte blir nå 21 personer permittert, men skal fortsette å jobbe 50 prosent. I tillegg må ti ansatte gå over til firedagersuke.

Det samme har møbelgiganten Ekornes måttet gjøre. Før helgen innkalte bedriften til allmøte hvor de 1100 ansatte ble fortalt om innkrenkningene. Samtlige ansatte jobber nå firedagersuke. Selskapet meldte samtidig at de ikke så noen snarlig bedring i markedssituasjonen.

I Rauma har Måndalen Trevare, som leverer treprodukter til møbelindustrien, måttet si opp 12 ansatte.