Nyh_Sumo_0512
Nyh_Sumo_0512

Hvordan håndtere gatevold

TV 2s krimekspert Johnny Brenna gir deg rådene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 Nyhetenes sjokkerende voldsbilder fra i natt har sjokkert hele landet. Både politikere og selv de mest garvede politifolk er rystet over de brutale bildene.

Les mer og se video: Her sparkes han i hodet

Mannen blir først slått ned, deretter sparket i hodet flere ganger, før gjerningsmannen spytter på offeret og drar videre.

TV 2-fotografen som filmer hendelsen ringer politiet og følger etter gjerningsmannen som kort tid etterpå blir pågrepet.

Videoen er sett av tusenvis av nettbrukere i løpet av dagen og meningene er mange. Enkelte mener fotografen burde prøvd å hindre angrepet, mens andre mener han gjorde det eneste riktige.

- Vær forsiktig!

Mange er usikre på hva man skal gjøre hvis man ser noen blir involvert i vold på gaten.

TV 2s krimekspert Johnny Brenna maner til forsiktighet hvis du ser en voldsepisode som utvikler seg.

- Det er vanskelig å sette en fasit for hvordan man skal oppføre seg. Å gripe inn kan være veldig risikofylt, sier Brenna.

Han oppfordrer folk til å holde avstand med det første, og så varsle politiet. Er det våpen i bildet, hold avstand!

Deretter er det en del punkter å forholde deg til:

  • Se an personen(e).
  • Er det rus med i bildet?
  • Hvor stor aggressivitet er det mellom partene?
  • Ser du noen som har våpen?

- Kniven sitter løst

- Om man skal gripe inn eller ikke er vanskelig å si. Volden i dag er blitt veldig grov og der er fort gjort at kniven kommer fram. Er det våpen i bildet, hold avstand, advarer krimeksperten.

ADVARER: Johnny Brenna oppfordrer folk til å være forsiktige med å gripe inn i grove voldsepisoder. (Foto: TV 2)
ADVARER: Johnny Brenna oppfordrer folk til å være forsiktige med å gripe inn i grove voldsepisoder. (Foto: TV 2)

Han advarer også mot at aggresjonen fort kan bli styrt mot deg hvis man griper inn.

- Mange er blitt skadd når de har grepet inn. Det er viktig å se an aggressiviteten mellom de det gjelder. Plutselig blir aggresjonen rettet mot deg, forklarer Brenna.

Han sier likevel at man ikke skal være kategorisk og aldri gripe inn. Det er en borgerplikt at må man noen ganger må tørre å gripe inn, mener han.

Når man må gripe inn

- Hvis den ene parten blir for dominerende, må man rett og slett bare gripe inn noe ganger. Men man må hele tiden ha en løpende situasjonsbedømmelse. Du må også føle at du er i stand til å håndtere situasjonen, sier Brenna.

Brenna mener TV 2- fotografen gjorde helt riktig i denne voldsepisoden.

- Han så an situasjonen, ringte politiet og fulgte etter gjerningsmannen. Deretter forsikret han seg om at ambulansen tok hånd om den skadde, sier krimeksperten.

Tidligere leder for voldsavsnittet i Oslo, Finn Abrahamsen, advarer også publikum mot å gripe inn i slike voldsepisoder.

- En skal være veldig forsiktig med å gripe inn. I dette tilfellet ser vi at fotografen varslet politiet, og det er det beste man kan gjøre. Vi hadde en situasjon i Oslo for noen år tilbake, hvor en som grep inn ble drept, forteller Abrahamsen.

Hva mener du må til for å vi skal bli kvitt gatevolden? Si din mening nederst i artikkelen.