CCTV vold Oslo (Foto: Politiet)
CCTV vold Oslo (Foto: Politiet)

Voldsverstinger på film

Se de rystende overvåkingsvideoene fra Oslo.

I fjor ble det anmeldt hele 4.600 tilfeller av voldskriminalitet i Oslo. Kun en brøkdel av disse blir etterforsket og ender i retten.

Siden 2000 har mengden overvåkingskameraer økt betraktelig i det offentlige rom og dette har medført at påtalemyndigheten i større utstrekning har kunnet presentere for retten konkrete videobevis i voldssaker av grov karakter.

Dette har igjen ført til skjerpede straffer i mange tilfeller.

Bør hele sentrum av Oslo overvåkes med videokameraer?
Du kan si din mening under artikkelen.

Videoen som skapte rettspraksis

For fem år siden ble høyesterett presentert for en voldsepisode som vakte oppsikt.

En 30 år gammel mann ble slått ned på Aker Brygge av en 23-åring. Offeret ble slått hardt flere ganger og sparket både i kroppen og ansiktet.

Det siste sparket var av den typen en vanligvis forbinder med asiatisk kampsport.

cctv vold Oslo still (Foto: Politiet)
cctv vold Oslo still (Foto: Politiet)

Alt på video

Det spesielle var at hele episoden ble filmet av overvåkingskameraer og gjerningsmannen fikk en strengere straff en han sannsynligvis ville fått hvis ikke retten hadde fått se voldsepisoden på video.

Gjerningsmannen ble i lagmannsretten dømt til ti måneders fengsel mens høyesterett, etter å ha sett videoen, idømte mannen ett år og to måneders fengselsstraff.

Se videoen i videovinduet øverst. (Det advares om sterke scener)

Videoen var for realistisk

I saken fra Aker Brygge anket gjerningsmannen til høyesterett fordi han mente videoen var for virkelig og realistisk for domstolen.

Hans forsvarer mente at overvåkingsvideoen påvirket retten til å dømme strengere enn de ellers ville gjort.

På videoen under blir et voldsoffer brutalt slått ned på Oslo S og ranet av de som tilsynelatende kommer til for å hjelpe ham.

Flere bruker kniv

Flere gjerningsmenn tar i bruk kniv nattestid, spesielt i Oslo. Tallene for legemsbeskadigelse med kniv er dystre: I første halvår i år er 184 tilfeller anmeldt. Det er en økning på 46 prosent - og tilsvarer én alvorlig knivepisode hver dag i første halvår av 2008.

- Dette er ikke noen pene tall, sa justisminister Knut Storberget i juni.

På videoen under blir et offer knivstukket tre ganger i et gjengslagsmål. Ingen av de avhørte ville si hvem som brukte kniv men overvåkingsvideoen avslørte hvem det var som stakk.

- Kunne endt med døden

Justisminister Knut Storberget uttalte i forbindelse med voldssaken fra Aker brygge at retten hadde godt av å se overvåkingsvideoer av blind vold.

- Tiltalte utøvet her svært grov vold hvor døden kunne blitt utfallet, sa Storberget til TV 2 Nyhetene.

- Jeg synes faktisk det er problematisk at retten ikke får se hva som har skjedd i mange av de andre voldssakene, sa Storberget.

Offeret husker ikke volden

Offeret fra Aker Brygge overlevde mishandlingen, han fikk konstatert hjernerystelse og hadde ettervirkninger i form av hode- og nakkesmerter samt svekket hukommelse.

Overvåkingsvideoer er siden blitt brukt i retten jevnlig også fordi et voldsoffer som regel ikke husker hva som skjedde.

I retten opplever mange at det er umulig å beskrive hvor hardt et slag eller spark er.

Når domstolene så får se videoer av voldsepisodene pleier retten som regel å skjerpe dommen fordi man får et bedre inntrykk av råskapen bak volden.

På videoen under går en gjeng løs på en uskyldig mann i Oslo med slag og spark og gir seg ikke før en annen mann griper inn og beskytter offeret.