Julevold (Foto: Benjamin Bakken / TV 2)
Julevold (Foto: Benjamin Bakken / TV 2)

- Han kunne blitt drept

Tidligere leder for voldsavsnittet i Oslo, Finn Abrahamsen, advarer folk mot å blande seg inn i brutale slåsskamper.

TV 2s sjokkerende bilder fra nattelivet i Oslo i julebordsesongen vekker sterke reaksjoner. De brutale bildene viser hvordan en mann først blir slått ned, deretter sparket i hodet flere ganger, før gjerningsmannen spytter på offeret og drar videre.

Tidligere leder for voldsavsnittet i Oslo, Finn Abrahamsen, er sjokkert over råskapen i overfallet.

- Dette er noe av det verste jeg har sett de senere årene. Vi ser gjerningsmannens manglende syn på menneskeverdet når han spytter på vedkommende slik han gjør her, sier Abrahamsen til TV 2.

I dette tilfellet ser vi at reporteren varslet politiet, og det er det beste man kan gjøre. Han understreker at vold av denne typen fort kan bli fatalt.

- Denne typen vold er noe av det mest alvorlige som kan forekomme. Det kan i verste fall ende med drap, eller at offeret blir grønnsak, forteller den erfarne eks-politimannen.

Se video av det brutale overfallet her. Vi advarer mot sterke scener.

- Løp fra bråket

I julesesongen fylles gatene opp av folk som vanligvis ikke er ute på byen. Samtidig blir mange overstadig beruset etter mye alkohol i det som i utgangspunktet skal være en festlig kveld.

I slike situasjoner blir det ofte bråk.

- I dette tilfellet så vi hvordan han ble angrepet. Det beste hadde vært at han hadde løpt vekk fra stedet. Ikke ta prestisje i slike saker, det kan koste folk livet, advarer Abrahamsen.

Han advarer også publikum mot å gripe inn i slike voldsepisoder.

- En skal være veldig forsiktig med å gripe inn. I dette tilfellet ser vi at reporteren varslet politiet, og det er det beste man kan gjøre. Vi hadde en situasjon i Oslo for noen år tilbake hvor en som grep inn ble drept.

Vet du noe om dette overfallet? Tips TV 2 her.

Les også: Slått og sparket på åpen gate

Finn Abrahamsen synes politiet gjorde en utmerket innsats under gårsdagens opptøyer. (Foto: TV 2)
Finn Abrahamsen synes politiet gjorde en utmerket innsats under gårsdagens opptøyer. (Foto: TV 2)

Små marginer

Offeret i denne saken slapp fra overfallet med kun mindre hodeskader. Men det er ofte små marginer som avgjør utfallet av slik brutal vold.

- Folk er ikke klar over hvor alvorlig dette er. Vi har mange eksempler fra Oslo hvor folk har blitt drept i slike tilfeller, forteller Abrahamsen.

Kun kort tid etter denne voldsepisoden ble gjerningsmannen pågrepet av politiet. Men selv om volden er så brutal som i dette tilfellet, kan han være ute igjen allerede neste kveld.

Dersom skadene på offeret er små, og gjerningsmannen ikke har en forhistorie med politiet, kan de bli nødt til å slippe han fri hvis han gir en godkjent forklaring.

Få patruljer

Oslopolitiet har den siste tiden demonstrert at de mangler ressurser for å ta seg av alle henvendelsene de får nattetid. Desember er en av månedene det er flest folk på byen, og frykten er at politiet ikke har folk nok på jobb til å ta gjerningsmennene.

Men Abrahamsen tror ikke ressursmangelen er årsaken til slike voldsepisoder.

- Selv med mye ressurser kan det være vanskelig å håndtere dette. Når alle serveringsstedene slipper folk ut samtidig er det en utfordring for politiet, sier han.

Det beste man kan gjøre er å unngå situasjonene totalt. Ikke ta krangelen i køen, og løp fra mulig bråk.

- Dette er en kombinasjon av full og rus. Mange har ikke erfaring med å være på byen, og det beste er å komme seg vekk fra krangelen, gjentar Abrahamsen.