herioin2
herioin2

Skremt av all heroinen

Det omsettes heroin for nærmere 12 millioner kroner om dagen i Norge. Omsorgsministeren er bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kåre har i mange år finansiert eget heroinmisbruk som narkolanger. Han hevder at han på en god dag kan omsette heroin for opp mot 60.000 kroner.

- Det er en 24-timers jobb. Det er hele tiden et spørsmål om har du nok dop i dag. Det er en ting, men har du når du våkner i morgen? Da sitter du og kverner og spekulerer hvor skal du få tak i penger? Hvor skal du få tak i stoffet, forteller "Kåre".

12.000-15.000 sprøytenarkomane

herioin2
På landsbasis blir det likevel småpenger. I Norge er det i dag 12.000-15.000 sprøytenarkomane, av disse bor 3200 i Oslo.

En forsiktig beregning gjort for TV 2 Nyhetene viser at deres daglige forbruk gir 10-12 millioner kroner i omsetting av heroin. Bare i Oslo omsettes det for 1,6 millioner kroner i døgnet eller 584 millioner i året.

Halv pris i Oslo og Bergen

Heroinen i Oslo og Bergen er halv pris i forhold til resten av landet. Mens prisen i Norges to største byer ligger på 800-1000 kroner per gram koster ett gram heroin 1800-2000 kroner. En tung sprøytenarkoman trenger circa ett gram i døgnet.

- Regnestykket er hele veien nedskalert. For de aller fleste vil lage beskrivelser at de bruker mer og at de setter skuddene oftere enn de faktisk gjør, sier rusforsker, Sverre Nesvåg.

- Likevel, et utrolig skremmende tall.

Bare våpenhandel har større omsetning

herioin3
- Det er jo bare våpenhandel som har en større omsetning enn narkotikahandel på verdensbasis, sier Nesvåg.

Nesvåg regnes som en av landets fremste innen rusfeltet i Norge. Han mener det er på tide at en ser også økonomien i rusmiljøene for å vurdere rusomsorgen.

- Du vil nesten uansett hvor mye penger du bruker på dette ha en økonomisk gevinst av å gjøre det. Dette er antakelig det området hvor vi på offentlig pengeforbruk ville hatt størst gevinst av en investering, sier Nesvåg.

Og han støttes av helse- og omsorgsministeren.

Skremt helse- og omsorgsminister

- Det er jo et skremmende tall, og det som er viktig å huske er jo at en stor del av denne omsetningen skjer som følge av kriminalitet. At en må gå til lovbrudd, tyveri og så videre for å skaffe seg disse pengene. Det som kan fremstå som en kostnad kan vel så gjerne bli en besparelse, sier statsråden.

"Kåre" håper at Bjarne Håkon Hanssens forslag om gratis heroin vil bli hørt, for selv om han og de fleste andre narkomane ønsker å slutte har han lite tro på at de klarer det.

- Når folk faen ikke klarer å slutte med og røyke en gang så må de ikke komme og tyte om at vi må slutte med heroin. Det er jo titusener ganger vanskeligere, sier "Kåre".