KRAFTIG KRITIKK MOT INNSAMLINGSAKSJONER.:Historiker Terje Tvedt  ut mot av NRK-kjendiser.  (Foto: Sigurdsøn, Bjørn)
KRAFTIG KRITIKK MOT INNSAMLINGSAKSJONER.:Historiker Terje Tvedt ut mot av NRK-kjendiser. (Foto: Sigurdsøn, Bjørn)

-Tv-seerne blir lurt

NRK-kjendiser blir kritisert for å lure tv-seere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rekke NRK-profiler får kraftig kritikk for å bryte «Vær Varsom-plakaten» gjennom å delta i NRK sine årlige innsamlingsaksjoner. Navn som Christian Borch, Ingerid Stenvold, Dag Erik Pedersen, Håkons Haugsbø får flengende kritikk i dagens Dagbladet av historiker Terje Tvedt. Kritikken kom først på trykk i en kronikk på «Samtiden» sist uke.

-Tv-seerne blir lurt, sier historiker Terje Tvedt til Dagbladet.

Historiker Terje Tvedt går i mandagens Dagbladet hardt ut mot det han mener er rolleblandinger mellom statskanalen og organisasjonene det samles inn penger til. Tvedt mener organisasjonene betaler lønnen til de NRK ansatte for å delta i programmene.

BEDRIVER DE KORRUPSJON?: Helene Sandvig og Dag-Erik Pedersen får krass kritikk.

Ingerid Stenvold, Helene Sandvig og Christian Borch kjenner seg ikke igjen i bildet som blir tegnet.

- Tv-aksjonen handler ikke om å drive reklame for en organisasjon, sier Ingerid Stenvold til Dagbladet.

«Men NRKs TV-aksjon speiler ikke først og fremst nasjonens giverglede, derimot journalistikkens absolutte sammenbrudd og verden omskapt til kulisse for Den Gode Intensjon. TV-aksjonene har skapt mektige, men samtidig fordummende stereotypier av verden», skriver Terje Tvedt.

Grenser til korrupsjon

Tvedt mener NRK ansatte ikke setter et godt nok kritisk søkelys på organisasjonene de samler inn penger til. Han mener rolleblandingene grenser mot korrupsjon.

«Regelen er at journalistene som leder TV-aksjonene er betalt av de organisasjonene de lager program om. Da for eksempel Håkon Haugsbø, nåværende leder av SKUP, organisasjonen hvis mål og begrunnelse er å fremme uavhengig og kritisk journalistikk, og leder av redaksjonen til NRKs gravefjernsyn, Brennpunkt, var programleder for to TV-aksjoner på rad ble ikke lønnen tatt fra NRKs ordinære budsjett, men fra de midlene han bidro til å samle inn til Redd Barna og Kirkens Bymisjon».

Christian Borck sier Tvedt har et poeng.

- Tvedt har et poeng når han sier at organisasjonene legger mange premisser, sier Borck til Dagbladet.

Les mer: Her er oversikten over alle profilene i KjendisNorge

Sender regningen til organisasjonene

Terje Tvedt mener NRK spiser en del av overskuddet som samles inn.

«NRK sender rutinemessig regningen for programmet til organisasjonene. Organisasjonene bruker opp mot 30 millioner kroner på PR i forbindelse med innsamlingen, og en del av dette (i de siste årene mer enn fem millioner kroner per år) overføres til NRK som dekning av utgifter til lønn og reiser for deres journalister og fotografer. Altså: Når programlederne ser inn i kameraet og garanterer at alle pengene kommer frem til dem som trenger dem, underslåes det faktum at flere millioner kroner ikke går til de fattige, men sendes NRK», skriver Tvedt i kronikken som står på trykk i dag.

Tvedt mener aksjonene bidrar til et sterotypt bilde.

«År etter år har NRK lagd program hvor ulike lands historie, kultur og politikk er opphevet, ja retusjert, for at de skal kunne presses inn i kampanjefjernsynets todeling av verden, givere og mottakere. TV-aksjonen fortsetter ufortrødent å reprodusere et arkaisk bilde av utviklingsland og av Norges rolle i verden. I et etterkrigshistorisk perspektiv bør TV-aksjonens grunnleggende uforanderlige verdensbilder og selvbilder tolkes som en rituell insistering på at verden stort sett er den samme som da bistanden oppsto», skriver Tvedt.

Her finner du flere kjendisnyheter fra «God kveld Norge»

Se «God kveld Norge» lørdag kl. 21.40 på TV 2