Heroin_narkotika_sk_668529a (Foto: Sara Johannessen)
Heroin_narkotika_sk_668529a (Foto: Sara Johannessen)

Gratis heroin til narkomane

Bjarne Håkon Hanssen vurderer statlig utdeling til heroinmisbrukere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helseminsiteren mener dagens situasjon for rusmisbrukerne ikke er holdbar.

- Det er et himla paradoks om samfunnet skal stille opp med heroin. Kanskje kan det at staten finansierer misbruk knekke enhver motivasjon for å bli rusfri, men jeg mener vi må ha en debatt om dette. Det går an å hjelpe de som vil ha hjelp, men hva med alle dem som ikke vil slutte å ruse seg, sier Hanssen til Dagbladet.

Hva synes du om forslaget? Diskuter i kommentatorfeltet under artikkelen.

Innført i Danmark og Sveits

Sveits har allerede en ordning med gratis heroin til misbrukere. Også Danmark kommer etter med et lignende prosjekt fra nyttår der misbrukere kan få to sprøyter heroin gratis om dagen.

Bjarne Håkon Hanssen sier han vil høste erfaringer fra de landene som allerede har forsøkt seg med utdeling av gratis heroin.

Splittet storting

På Stortinget er opposisjonen delt i synet på Hanssens utspill. Venstre har tidligere foreslått gratis utdeling av heroin til misbrukere.

Les mer: Venstre foreslår heroin på resept

Høyres Inge Lønning mener prosjektet i Sveits ikke har endret noe, og er svært skeptisk til forslaget. Fremskrittspartiet sier de nå vil diskutere saken i stortingsgruppa. Tidligere har partiet sagt et kategorisk nei til forslaget om å dele ut heroin på resept.

Les mer: Nei til heroin på resept