BAKRUS: Julebordsesongen er høytid for skallebank. (Foto: Hansen, Helge/SCANPIX)
BAKRUS: Julebordsesongen er høytid for skallebank. (Foto: Hansen, Helge/SCANPIX)

Lær deg å drikke alkohol

Utelivsbransjen vil ta ansvar for skjenkingen i årets julebordsesong og lanserer lærebok.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vanninntak kan komme godt med i årets julebordsesong. På uteplassen Onkel Donald i Oslo er barsjef Tom Snustad forberedt.

– Det er alltid hektisk i julebordsesongen med mye folk som ikke er vant til å gå på byen. Det gjør jo at ansvaret vårt ligger i å følge ekstra med, kanskje på dem som er unge og ikke ute så ofte, sier Snustad.

Ansvar for riktig skjenking

Utelivsbransjen mener de har et stort ansvar for riktig skjenking av alkohol. Verdens største spritprodusent gir derfor ut en lærebok til ansatte.

– Du har alltid de som drikker for mye og ikke har godt av det. Derfor mener vi det er viktig at de som serverer vet hva de skal se etter, kjenner faresignalene, hvordan de skal behandle ulike typer mennesker og kan lovverket, sier Kristian Hvilen i Diageo Norge.

(Se reportasjen fra TV 2 Nyhetene i videovinduet under)

Alkohol på godt og vondt

Men bare 10–15 prosent av alkoholen som selges i Norge er kjøpt på utestedene, så mye ansvar hviler også på gjesten. Det mener direktør for reiseliv i HSH Hilde Charlotte Solheim.

– Det ligger et stor ansvar på gjesten. Er du sjelden ute så ikke ta alt ut på julebordet. Det er viktig å huske på at alkohol påvirker deg på godt og vondt, sier Solheim.

Her er utebransjens råd for et hyggeligere julebord:

  • Spis, før du drikker. Alkohol på tom mage går rett i blodet. Når magesekken er full, passerer alkoholen langsommere til leveren. Dermed kan leveren rekke å bryte ned en del av alkoholen innen det den føres med blodet ut i alle kroppens organer.
  • Tell antall enheter, så har du noenlunde styr på promillen. Det er en enhet i en vanlig øl, et glass vin og et (4 cl.) glass brennevin.
  • Kvinner tåler ikke like mye som menn. Alkohol fordeler seg i kroppsvæsken, og siden muskler inneholder ca. 80 prosent vann, mens fettvev kun inneholder 10–30 prosent, har kvinner mindre kroppsvæske å fordele alkoholen på.
  • Drikk vann, så holder du hele kvelden. Øl, vin og brennevin virker vanndrivende og du får væskemangel hvis du ikke drikker vann eller brus.
  • Husk at du ikke blir usynlig av å drikke. Det er dumt å la en enkelt kveld ødelegge forholdet til kollegene. Hverdagen på arbeidsplassen kan lett bli vanskelig dersom man har gjort eller sagt noe som man senere angrer.
  • Ta ansvar for egne handlinger. Måten vi oppfører oss på når vi har drukket er i høy grad bestemt av den kulturen vi lever i. Det er ikke alkoholen som gjør oss aggressive, men vår oppfatning av at vi kan tillate oss å slåss når vi er fulle. Vår atferd er i høy grad styrt av de forventninger vi har til «fylleoppførsel». Kom sikkert hjem. Velg taxi eller kollektivt og la bilen stå. Alternativet er å velge en sjåfør som ikke drikker og som kjører de andre sikkert hjem. Det er selvfølgelig opp til gjengen å sørge for at sjåføren får en ekstra morsom kveld.
  • La bilen stå neste morgen. Det tar 1½ til 2 timer for de fleste å forbrenne en enhet alkohol og promillen kan godt være over 0,5 dagen etter festen. En tommelfingerregel er at man forbrenner 1 gram alkohol pr. 10 kg. kroppsvekt pr. time. Veier man 60 kg., tar det derfor ca. 2 timer å forbrenne en enhet, da en enhet tilsvarer 12 gram alkohol – ta en taxi!

Kilde: Diageo Norge.