Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gutter som er venstrehendte sliter mer på skolen enn sine høyrehendte kamerater. Men i arbeidslivet klarer de venstrehendte guttene seg meget bra. De tjener i snitt rundt fem prosent mer i året enn sine høyrehendte kollegaer.

Dette er resultater som er kommet frem i to studier; en ved Bristol University og Imperial College London som har fulgt 12.000 barn i alderen elleve til 14 år.

Den andre studien er gjennomført ved University College i Dublin som har studert 18.000 personer i 32-årsalderen.

Kvinnene sliter mest

For venstrehendte kvinner ser det imidlertid ikke så bra ut. De sliter mest på skolen, og tjener dårligere enn sine høyrehendte medsøstre.

Forskjellen på lønnen er her fire prosent.

- Forklaringen på forskjellene kan være at venstrehendte barn har vanskelig for å tilpasse seg skolens «krav» om en høyrehendt verden, men når de gjør det, så presterer de bedre, sier professor Carol Propper, en av forskerne bak Bristol-studien.

Forskjellige hjerner

Dr. Kevin Danny som arbeider ved studien i Dublin, forklarer forskjellen ut fra teorien om at venstre- og høyrehendtes hjerner ser forskjellige ut.

- Det ser ut som om corpus callosum, seksjonen som forbinder den venstre- og høyre hjernehalvdel, er større hos venstrehendte. En skulle derfor tro at de venstrehendte har en bedre kommunikasjon mellom de to hjernehalvdelene, sier Danny.

Danny tilføyer imidlertid at det er en lang vei å gå til å kunne bevise en sammenheng mellom hjernes struktur og hvor mye man lykkes på arbeidsmarkedet.