En demonstrant ved en av barrikadene som sperrer veien til Suvarnabhumi-flyplasssen i Bangkok. Demonstrantenes grep om flyplassen blir stadig fastere.  (Foto: SAEED KHAN/AFP)
En demonstrant ved en av barrikadene som sperrer veien til Suvarnabhumi-flyplasssen i Bangkok. Demonstrantenes grep om flyplassen blir stadig fastere. (Foto: SAEED KHAN/AFP)

Demonstrantene strammer grepet

Thailandsk opprørspoliti ble tvunget til å forlate ett av sjekkpunktene ved stengt flyplass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre demonstranter bortførte i dag en politimann fra den internasjonale flyplassen i Bangkok. Det var uklart om mannen skulle holdes som gissel.

Demonstrantene gir ikke opp

Rundt 2000 tilhengere av det politiske partiet PAD - People's Alliance for Democracy - tvang rundt 150 politimenn bort fra sjekkpunktet en kilometer nord for Suvarnabhumi- flyplassen i Bangkok. Episoden skjedde uten at det kom til vold, sier vitner ifølge nyhetsbyrået Reuters.

TV 2s reporter i Thailand, Kjetil Iden, forteller at demonstrantene nå har satt opp piggtråd på en del porter på baksiden av flyplassen. Det er nettopp i dette området folk spekulerer i at opprørspoliti vil komme inn for å stoppe demonstrasjonene. Hovedveien fram til flyplassen er sperret med hundrevis av parkerte biler, så her er det nærmest umulig å ta seg inn.

- Her på flyplassen er det ingenting som tyder på at demonstrantene har tenkt til å gi opp. Det virker som om de organiserer seg bedre for hver time som går, forteller TV 2s reporter Kjetil Iden fra Bangkok.

Samtidig varsler Regjeringens tilhengere, Rødskjortene, en stor demonstrasjon i Bangkok søndag.

Unngår voldsbruk

Dagen etter at politisjefen ble sparket på grunn av håndteringen av demonstrasjonene, sier myndighetene at de ikke vil tvinge vekk de mange tusen demonstranter som lammer flyplassene Suvarnabhumi og Don Muang. Demonstrantene føler seg imidlertid ikke trygge på politiets forsikringer. Lørdag slapp de ut luften på hjulene til alle politibiler og ambulanser på et sjekkpunkt.

Demonstrantene forlanger avgangen til statsminister Somchai Wongsawat. PAD-tilhengerne sier de er klare for en lang beleiring, der de står bak barrikadene bevæpnet med klubber, stenger og golfkøller.

En av lederne i PAD, den pensjonerte generalen Chamlong Srimuang, sier at de ennå ikke har hatt kontakt med myndighetene.

- De kan snakke med hvilken som helst i vår ledelse hvor som helst, men ingen har kontaktet oss ennå, sa han på en pressekonferanse.

Kommer seg ikke hjem

Under en TV-overført tale torsdag kveld sa statsminister Somchai at myndighetene vil unngå voldsbruk for å fjerne demonstrantene, på tross av den ødeleggende effekten de har på landets økonomi.

Imens er rundt 100.000 utenlandske turister strandet i Thailand uten muligheter for å komme seg hjem.

- Hoveddelen av demonstrantene befinner seg i avgangshallen, i og rundt denne. Her har demonstrantene satt opp ulike boder med servicetilbud til turister som ikke kommer seg hjem. De har til og med etablert sitt eget feltsykehus. Vi såg flere som gikk til sykehuset for å få medisiner for halsbetennelse og slike ting, sier TV 2s reporter fra Bangkok.