kran
kran

Uten en dråpe

Mattias Galin (25) kjøpte hus på Frøya med innlagt vann. Trodde han. Ett og et halvt år senere er han fortsatt uten forsikringspenger og vann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

-Jeg flyttet til en øy, det er vann overalt, bortsett fra der jeg bor, forteller svenske Mattias Galin til TV2 hjelper deg.

I 2007 fikk Mattias jobb i Norge og flyttet til Frøya i Sør-Trøndelag. Snart finner han et hus til salgs. Under visningen oppdager han at det ikke kommer en dråpe vann fra kranene, selv om det står offentlig godkjent vann og privat avløp i prospektet. Megleren betrygger ham med at det nok er kommunen som har slått av vannet midlertidig.

Skjær i sjøen
Mattias kjøper huset og startet oppussingen umiddelbart. Når kommunen kommer for å inspisere eiendommen, viser det seg at det ikke finnes vanntilkobling til huset lenger.

-Naboen har kuttet vanntilførselen, forteller Mattias.

Naboen bekrefter at han for et par år siden oppdaget at Galins hus hadde en ”tyvkobling” til hans private stikkledning. Det forelå det ingen avtale om. Men da naboen ikke lyktes med å få en avklaring med eierne av huset kuttet han like gjerne tilkoblingen. Dette skjedde etter at selgerne hadde klargjort boligen for salg og før visningen.

Mattias kontakter straks eierskifteselskapet sitt, Help Forsikring. Help tar opp kampen mot selgers forsikringsselskap, Protector Forsikring. Protector avslår saken raskt med at det er utenfor deres dekningsområde.

Vannvittig dyrt
Help og Mattias fortsetter kampen om erstatning og lovlig vanntilknytning. Det viser seg å bli en omstendig affære.

-Når det ikke foreligger en privatrettslig avtale mellom naboene, kan ikke kommunen koble Mattias på vannet igjen, uten at han må få helt nytt vann- og avløpssystem, informerer teknisk virksomhetsleder i Frøya Kommune, Andreas Kvingedal.

I tillegg, for å få vann og avløp som boligen ble solgt med, må Mattias få utslippstillatelse. Det har kommunen gitt ham, med forbehold om at installasjonen utføres forskriftsmessig med rørlegger Håkon Aas som ansvarshavende.

-Dersom en skal få vann på Frøya, enten det er privat eller kommunalt, så må en også installere et avløpssystem med septiktank, bekrefter Håkon Aas i Aas Rørleggerservice. En slik forskriftsmessig vann- og avløpsinstallasjon vil koste nærmere 90 000 kr.

Mathias2

Klar sak
-Det er opplagt at eierskifteselskapet må ta ansvar for mangelfull og feil informasjon, sier advokat Ola Fæhn i Forbrukeradvokaten.

Fæhn mener at Mattias bør få dekket det det faktisk koster å få godkjent vann og avløp. I tillegg kan han få dekket ekstra boutgifter for en periode.

Uten vann og avløp er huset ubeboelig. Likevel må Mattias må betjene huslånet og pengene fortsetter å renne ut.

-Jeg har flyttet tre ganger det siste året. Jeg har betalt nærmere 70 000 kroner for ekstra leie av bolig og flytting, sier Mattias.

Fredag stilte Ola Fæhn til nettprat her på tvhjelperdeg.no og svarte på dine spørsmål om kjøp og salg av bolig. Les svarene her!

Lite hjelp
-Jeg har vanskelig for å sove, tenker bare på hvordan jeg skal få råd til alt. Det har bare vært rot og masse utgifter. Jeg har ikke fått hjelp ennå, så nå jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre.

Help Forsikring, som fremmer kravet mot Protector for Mattias, beklager at det har gått så lang tid.

-Saken ble veldig fort avsluttet fra motpartens side, så da er vi nødt til å samle inn så mye dokumentasjon som mulig som taler vår klients sak, sier advokatfullmektig Dag Are Børresen i Help Forsikring.

Børresen legger til at saken ennå er ikke avsluttet, og at de først og fremst mener at skylden i at saken har halt ut, ligger hos motparten

Protector

Protector svarer
Like etter at Mattias kontaktet TV2 hjelper deg, kommer Protector med et såkalt minnelighetstilbud på 40 000 kroner. Men Mattias takket nei, ettersom han mener det utgjør en altfor liten del av utgiftene han vil ha ved å få lovlig innlagt vann.

På spørsmål om hva som legges i tilbudet svarer Merete Christensen Bernau, Direktør eierskifte skadeoppgjør i Protector:

-Han har skriftlig fått et tilbud om et oppgjør på 40 000 kroner, det er det som er beregnet for å knytte seg til en privat vannledning opp til det offentlige anlegget på vannet.

Videre mener Protector at det er feil at Mattias Galin også må ha avløp for å få innlagt vann. Men etter å ha fått fremlagt det TV2 hjelper deg mener dokumenterer at Mattias er pålagt å få nytt vann og avløp, og at det vil koste nærmere 90 000 kroner, sier Protector at de skal vurdere saken på nytt.

-Vi har jo bygget tilbudet på den kalkulasjonen som er fremlagt av kravstiller og mener at det er de kostnadene som skal til for å få offentlig innlagt vann. Og dersom det ikke stemmer og det foreligger annen informasjon, så vil vi selvfølgelig vurdere saken på nytt igjen og ta hensyn til det. Men innlagt avløp vil innebære en standardheving av boligen som igjen må trekkes ut av oppgjøret, sier Bernau.

-Men hvorfor har ikke Protector bedt om dokumentasjon tidligere?

-Vi har jo selvfølgelig bedt om dokumentasjonen, det er jo en forutsetning for å ta en avgjørelse, Svarer Bernau. Bernau sier at det likevel er kravstiller som har bevisbyrden for å fremskaffe den riktige dokumentasjonen.

Bernau svarer videre på spørsmål om hvorfor det ikke fortsatt har kommet en akseptabel løsning, ettersom kravstillers dokumentasjon forelå allerede for et halvt år siden:

-Det er altfor lenge, men vi fikk også informasjon fra kommunen som ikke kom før på høsten.

Protector forsikring har foreløpig ikke kommet med flere tilbud. Help opprettholder reklamasjonskravet.