Illustrasjonsfoto (Foto: SCANPIX)
Illustrasjonsfoto (Foto: SCANPIX)

- Overgrep fra barnevernet

Barnevernsgutt bor fortsatt sammen med gutten han utpekte som overgriper.

- Dette er et gufs fra fortiden når vi ser dette her. Dette er et overgrep mot denne gutten, sier Finn Abrahamsen til TV 2 Nyhetene.

Tidligere etterforskningsleder i Oslo politidistrikt Finn Abrahamsen har lang erfaring med etterforskning av overgrepssaker. Han er opprørt over barnevernets håndtering av saken.

- Presset til å delta

Det var i begynnelsen av april i år den mindreårige gutten som var plassert i en akutt barnevernsinstitusjon på Vestlandet varslet en ansatt om at han skal ha blitt utsatt for grove seksuelle overgrep på institusjonen.

Han fortalte da at han siden nyttår hadde følt seg presset til seksuell aktivitet med tre andre gutter på institusjonen. Han forteller han synes det er ekkelt og at han vil at det skal stoppe, men at han føler han ikke har noe valg. Også en annen gutt på institusjonen på Vestlandet skal ha betrodd sin mor at han følte seg presset til å delta.

- Dette er mindreårige gutter og man har oppfattet situasjonen mer som en eksperimentering enn som et overgrep uten å tildele en offerrolle og en overgriperrolle. Derfor varslet vi ikke politiet om saken, men sørget selvfølgelig for at de var under tilsyn og at det var våkne nattevakter og ulike tiltak i oppfølgingen, sier regiondirektør i Bufetat Geir Kjell Andersland til TV 2 Nyhetene.

- Vil gå gjennom saken

Ansatte ved institusjonen sier til TV 2 at de ikke er komfortable med vurderingen om å la guttene som er i alderen 10 til 13 år fortsette å bo sammen. TV 2 får opplyst at de interne journalene på institusjonen omtaler det som har skjedd som seksuelle overgrep.

- Internt vet vi at dette blir omtalt som seksuelle overgrep?

- Ja, dette er noe vi får høre om nå og dette er noe vi er nødt til å gå gjennom nå og se hvordan den egentlig har vært håndtert, sier Andersland.

Må ta ansvar

Finn Abrahamsen mener barnevernet burde tatt ansvar og skilt guttene, i stedet for å la dem bo sammen fortsatt.

- Det i seg selv er jo et overgrep mot dert barnet, og det ville aldri ha skjedd med voksne mennesker, da ville man jo aldri ha tillatt dette, sier Abrahamsen.

Flyttes raskt

- Er du enig i at det ikke er heldig at en som har varslet overgrep fortsatt må bo sammen med en han har varslet om?

- Jeg forstår i alle fall veldig godt at man setter spørsmålstegn ved det. De som har gått inn i den har ment at dette er den rette måten å håndtere denne saken på. Men det betyr ikke at man ikke kan revurdere saken på ny i ettertid og det vil vi gjøre, sier Andersland.

- Hvor lenge må disse bo sammen?

- Den ene har ny plass i løpet av en måned, men hvis denne situasjonen er helt kritisk, så må de skilles øyeblikkelig, i løpet av en uke eller noe slikt, sier Andersland.

Dommeravhør

Finn Abrahamsen svært kritisk til at barnevernet ikke gikk til politiet med saken

- Det at ikke barnevernet har gått og anmeldt dette til noen, det bare viser hvordan de selv ser på dette her. De har overhodet ikke kompetanse nok til å snakke med barna om slike ting, sier Abrahamsen

Han mener det burde vært tatt dommeravhør av barna, og det skulle vært gjort av spesialtrente politifolk. Han mener barnevernet skjuler seg bak en misforstått taushetsplikt.

- Her vil de vel hevde taushet fordi de skammer seg over at dette skjer på en sånn institusjon, og så glatter man over det, og gjør det slik at dette passerer videre, sier Abrahamsen.

- Og så lever dette barnet videre med overgriperen, det er jo nesten utrolig, avslutter det erfarne politimannen.