Kristin Halvorsen og regjeringen blir beskyldt for ikke å ha et realistisk forhold til finanskrisen.  (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Kristin Halvorsen og regjeringen blir beskyldt for ikke å ha et realistisk forhold til finanskrisen. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

- Fiksjon, ikke virkelighet

Når Stortinget vedtar neste års statsbudsjettet har flere av tallene allerede gått ut på dato.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da regjeringen la frem statsbudsjettet for sju uker siden, spådde den økonomisk vekst og økt sysselsetting. I nasjonalbudsjettet har regjeringen lagt til grunn en økning i sysselsettingen på 10.000 personer.

– Vi skal klare å ta vare på lav arbeidsledighet i en periode med lavere vekst, sa finansminister Kristin Halvorsen (SV) da hun presenterte budsjettet 7. oktober.

Torsdag skal statsbudsjettet vedtas av Stortinget, og et døgn før finansdebatten innrømmet regjeringen at den jobber med en krisepakke for å dempe veksten i ledigheten, men den vil først være klar om et par måneder.

– Da mener vi at vi har noe bedre oversikt over situasjonen, da mener vi at vi har noe bedre oversikt over arbeidsmarkedet, for vår bekymring nå er arbeidsledigheten, sier Kristin Halvorsen.

– Planen har raknet

I finansinnstillingen som ligger til grunn for budsjettvedtaket har de rødgrønne partiene bare gjort mindre endringer. Regjeringen har siden budsjettet ble lagt frem holdt fast på at det er godt tilpasset den økonomiske situasjonen.

– De har inntil i dag sagt at budsettet er planen for å møte den økonomiske situasjonen, den planen har altså raknet, sier Høyre-leder Erna Solberg til TV 2.

Sammen med lederne for de tre andre opposisjonspartiene skrev hun i kveld et brev til statsminister Jens Stoltenberg der de ber om en nasjonal dugnad for å få arbeidsledigheten ned.

– Det ville være rart viss statsministeren skulle si nei til det når han sier at vi står ovenfor den mest krevende situasjonen siden 30-tallet, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Opposisjonen kritiserer regjeringen for liten handlekraft. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

Vil hjelpe til

I brevet viser de fire partilederne til at regjeringen var opptatt av bred enighet om tiltakene for å få bankmarkedet i balanse. Nå håper de at regjeringen vil lytte også til innspill for å dempe den raskt voksende arbeidsledigheten.

– Nå må det være slutt på rødgrøntseminar, nå trengs det nasjonalt lederskap, sier Venstre-leder Lars Sponheim.

Opposisjonspartiene er skuffet over at regjeringen ikke har innsett alvoret tidligere, og at Stortinget torsdag kommer til på vedta et budsjett som slett ikke er tilpasset den økonomiske situasjonen.

– Egentlig burde morgendagens budsjettdebatt dreid seg om realiteter, nå dreier det seg om fiksjon. Vi skal vedta et budsjett som blir endret allerede i januar, sier Frp-formann Siv Jensen.