KREVER MILLIARDPAKKE: Jan Tore Sanner (H), Ulf Leirstein (Frp) og Hans Olav Syversen (Krf) mener Regjeringen må bla opp ekstra milliarder for å møte finanskrisen.
KREVER MILLIARDPAKKE: Jan Tore Sanner (H), Ulf Leirstein (Frp) og Hans Olav Syversen (Krf) mener Regjeringen må bla opp ekstra milliarder for å møte finanskrisen.

Opposisjonen krever milliardpakke

- Masseoppsigelsene i Skanska understreker alvoret i situasjonen Norge befinner seg i, sier Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leirsteins umiddelbare kommentar til masseoppsigelsene i Skanska er at «vi bare har sett toppen av isfjellet» i forhold til de problemene vi kan vente oss i byggenæringen i tiden fremover.

LES OGSÅ: Skanska sier opp 800

- Det første jeg tenkte da jeg hørte nyheten om Skanska, var at dette understreker alvoret i situasjonen landet vårt befinner i. Dette rammer i første omgang en rekke familier, og jeg registrerer at Stoltenberg-regjeringen har vært veldig i etterkant i forhold til hvordan problemene i byggenæringen skal løses, sier Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein til tv2nyhetene.no.

Frp: - Bygg nytt og puss opp gammelt

Leirstein mener at det ikke er uproblematisk å få inn de som allerede er oppsagte tilbake i jobb, og legger til at Frp fortløpende vurderer situasjonen.

- Et strakstiltak for å møte krisen er å bygge opp nytt og pusse opp gammelt, sier Leirstein - som viser til at Fremskrittspartiet i sitt alternative statsbudsjett har foreslått tre milliarder kroner mer i direkte tilskudd til kommunene.

Disse midlene skal, for å møte de akutte problemene byggenæringen står overfor, øremerkes til vedlikehold av bygg.

Ifølge Byggenæringens Landsforbund er det dokumentert et etterslep på 142 milliarder i rehabilitering i offentlige og kommunale bygg.

Kjetil Løsets blogg: Nå ryker jobbene

Krf: - Ikke la det gå prestisje i saken

Også Kristelig folkepartis finanspolitiske talsmann mener Skanska-oppsigelsene er et kraftig varsko i forhold til finanskrisen som nå rammer landet.

BYGGENÆRINGEN: Venter et ras av oppsigelser

- Her skjer det ting dag for dag, og vi arbeider nå for en votering om en ekstra tiltakspakke i Stortinget torsdag, sier Hans Olav Syversen til tv2nyhetene.no

Krf ønsker å bruke fem milliarder kroner til investeringer i veier og nybygg av ulik art.

- Konjunkturnedgangen er så skarp at vi må bruke handlingsregelen nå, sier Syversen.

Krf-politikeren sier at det nå ser som om om det bare er Stoltenberg-regjeringen som tror at arbeidsledigheten vil stige med 0,25 prosent.

Syversen håper at den rødgrønne regjeringen ikke lar det gå prestisje i saken når opposisjonspartiene torsdag legger frem forslag om å bevilge milliardbeløp for å møte finanskrisen.

Høyre: - Glem dogmene, Jens!

Høyre finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner det nå er på tide for statsminister Jens Stoltenberg å legge bort sin dogmatiske motstand mot skattelettelser.

Også Høyre krever at det nå må legges ekstra milliarder på bordet.

- Vi vil utvide låneordningene til kommunene til fem milliarder kroner, og ha én ekstra milliard til veibygging. Men dette er bare et første skritt på veien for å møte finanskrisen, sier Sanner til tv2nyhetene.no

Sanner samstemmer dermed med de andre i opposisjonen som mener det nå er på høy tid å gjøre noe med vedlikeholdet av kommunale bygninger.