MASSEOPPSIGELSER: Skanska nedbemanner med 800 personer første halvår neste år. Dette er bare begynnelsen, spår administrerende direktør Ketil Lyng i Byggenæringens Landsforening. Illustrasjonsfoto. (Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX)
MASSEOPPSIGELSER: Skanska nedbemanner med 800 personer første halvår neste år. Dette er bare begynnelsen, spår administrerende direktør Ketil Lyng i Byggenæringens Landsforening. Illustrasjonsfoto. (Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX)

Venter et ras av oppsigelser

- Dette er starten på raset av oppsigelser i byggenæringen, sier administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag varslet byggegiganten Skanska at de vil redusere arbeidsstyrken med 3400 årsverk totalt i Norden. Bare i Norge nedbemanner Skanska med 800 personer av totalt 4700.

Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL), Ketil Lyng, tror dette bare er starten på nedbemanningen i byggenæringen.

- Dramatisk

- Situasjonen er svært dramatisk. Nå er konsekvensene av finanskrisen og nedgangskonjunkturen blitt meget synlige og situasjonen vil bli verre. Nå kommer raset av oppsigelser, sier Lyng til tv2nyhetene.no.

Han mener dette er første bølge av oppsigelser som nå vil komme jevnt framover mot 2009 og 2010.

Mer enn 60.000 rammes

BNL varslet i oktober at nærmere 60.000 arbeidstakere ville bli berørt av byggenæringens synkende aktivitetsnivå. Nå frykter Lyng at tallene skal bli enda høyere dersom det ikke kommer snarlige tiltak.

- Detter er ikke bare et skrik om hjelp. Vi er redd tallene på oppsigelser og permitteringer vil bli høyere. Vi varslet regjeringen for et år siden om at aktiviteten i byggenæringen ville bli mye lavere. Fortsatt ligger det ingen planer fra regjeringen om tiltak for sysselsettingseffekten, sier en frustrert Lyng.

- Ufattelig beløp

Han forteller at det er dokumentert et etterslep på 142 milliarder kroner i rehabilitering i offentlige og kommunale bygg.

- Dette er et ufattelig beløp. Nå har det offentlige en gylden mulighet til å ta igjen egenskapt etterslep som de skulle gjort noe med for lenge siden, oppfordrer den administrerende direktøren.

Alvorlig bekymret over regjeringen

Han er alvorlig bekymret for at statsministeren ikke skjønner alvoret i situasjonen. Han påpeker at det tar lang tid før man kommer i gang med aktivitet på byggeplassene.

Anbudsrunder skal gjennomføres og bedrifter skal velges til å utføre jobbene. Lyng mener dette fort kan ta fire-seks måneder.

- Det må komme en krisepakke nå. Ressursene ligger klare. Ønsker man en redusert arbeidsledighet, så ligger tiltakene og venter i kommunale skuffer, sier Lyng.

BNL planlegger en omfattende møtevirksomhet med de politiske partiene. Tirsdag møter de regjeringspartiene SP og SV, tillegg til Frp.