JUBEL: Trine Haltvik kaster seg over Kjersti Grini etter scoringen mot Romania. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
JUBEL: Trine Haltvik kaster seg over Kjersti Grini etter scoringen mot Romania. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

1996 - DANMARK

OL i Atlanta ble en skuffelse for de norske jentene. De dro til USA med gullambisjoner, men måtte ta til takke med fjerdeplass.

De dro derfor til Danmark med revansje i tankene.

Kjersti Grini fikk det endelig til i et stort mesterskap. Hun ble EMs toppscorer med 48 mål og viste hvorfor mange regnet henne som en av verdens beste spillere.

Ett av disse målene kan ha vært målet som reddet Marit Breiviks jobb som landslagstrener.

Norge måtte ha uavgjort mot Romania for å ta seg til semifinale i turneringen. Med under ett minutt igjen å spille rotet den rumenske veteranen Mariana Tirca bort ballen og Trine Haltvik kom alene med målvakt. Rumenerne taklet henne og Norge fikk sjumeterskast. Grini satte ballen i mål, men sluttsignalet gikk mens ballen var i luften og kastet måtte bli tatt på nytt. Grini holdt hodet kaldt og scoret igjen. Denne scoringen er kanskje den viktigste i Breiviks karriere. Med bom ville hun trolig vært ferdig som landslagstrener, med en bronsemedalje på merittlisten.

I skjøt Grini Norge til finale, men der møtte hun sin klubbvenninne Gitte Madsen. Den danske treneren Ulrik Wilbek visste at Madsen kjente Grinis sterke sider fra Bækkelaget og ga henne frie tøyler til å stoppe den norske toppscoreren. Dette lykkes Madsen med og danskene kunne juble over et nytt EM-gull.

Etter en bronsemedalje og to fjerdeplasser i sine tre første mesterskap, var det mange som tvilte på at Breivik var den rette til å føre Norge videre mot toppen. Hadde Grini bommet, ville det betydd kamp om femteplassen for Norge. Men med EM-sølv kunne ingen røre Breivik.

Norges kamper:
Norge - Litauen 36-18
Norge - Ukraina 23-19
Norge - Russland 22-22
Norge - Tyskland 27-21
Norge - Romania 26-26
Norge - Østerrike 22-20 (Semifinale)
Norge - Danmark 23-25 (Finale)

Norges tropp:
Heidi Tjugum
Anette Skotvoll
Jeanette Nilsen

Tonje Larsen
Kjersti Grini
Sahra Hausmann
Susann Goksør
Kari Solem
Monica Vik Hansen
Trine Haltvik
Kristine Moldestad
Mette Davidsen
Kristine Duvholt
Janne Tuven
Ellen Thomsen
Silje Bolset

All Star Team:
Det ble ikke kåret noe All Star Team, men Anja Andersen ble kåret til EMs beste spiller, og Heidi Tjugum fikk prisen for beste målvakt.