lundteigen
lundteigen

Regjeringen må bla opp

Regjeringen må bruke mer penger og øke de offentlige investeringene, mener Sps Per Olaf Lundteigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede dagen etter at finanskomiteen på Stortinget gjorde seg ferdig med neste års budsjett kommer kravet om flere krisetiltak fra egne rekker.

Nye forutsetninger

lundstorting
Det er bare drøyt seks uker siden finansminister Kristin Halvorsen la frem neste års statsbudsjett. En rekke forutsetninger er imidlertid endret, innrømmer Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen.

- Statsbudsjettet er lagt ut fra sin tids forutsetninger, sier Lundteigen.

Ukene som har gått etter at budsjettet ble laget har vært preget av uro og finanskrise. Mange har mistet jobben og flere kommuner sliter med uløste oppgaver og budsjettkutt.

Vil bygge mer vei

Senterpartiets finanpolitiske talsmann har helt klare prioriteringer på hvor nye tiltak bør komme.

lundfattig
- Det er helt opplagt at offentlige investeringer må opp og samferdselssektoren er da nødvendigvis en helt åpenbar arena hvor budsjettet må forbredres, sier Lundteigen.

- Hva med mer penger til kommunene?

- De må forvalte pengene på en nøktern måte. Det er viktig at de ikke blir presset til å si opp folk, det må stabilitet i kommunesektoren, svarer han.

Holde hjulene i gang

Kravet om økt pengebruk kommer bare dagen etter at finanskomiteen på Stortinget avsluttet behandlingen av statsbudsjettet for 2009 med bare mindre endringer.

- Nå har vi fått to endringer i forhold til bankene det kan godt hende at det er nødvendig å få endringer på andre områder uten å kalle det en krisepakke, sier Lundteigen.

Han er ikke i tvil om at staten må åpne pengesekken og bruke de finanspolitiske virkemidlene som finnes til rådighet.

- Vi snakker om en mer ekspensiv finanspolitikk. Det er nødvendig for å holde hjulene i gang, det er kjernen i blandingsøkonomien, sier Lundteigen til tv2nyhetene.no.