Jan Petersen (Foto: TV 2)
Jan Petersen (Foto: TV 2)

Opposisjonen støtter flyvalget

Både Høyre og Frp støtter regjeringens valg av jagerfly.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ettermiddag varslet den rødgrønne regjeringen at de vil innstille på at Norge kjøper sine nye jagerfly fra USA.

- Lettet

Kort tid etter at nyheten ble kjent, fikk regjeringen støtte fra to partier.

- Jeg er lettet over at regjeringen sier at den ene kandidaten var overlegen. Det tyder på at Regjeringen sitter på informasjon som gir Stortinget et godt beslutningsgrunnlag, sier Morten Høglundm, som er utenrikspolitisk talsmann i FrP, i en pressemelding.

- Tror det er riktig valg

Høyres Jan Petersen, som er leder for Stortingets forsvarskomité, tror også regjeringen har tatt et riktig valg.

- Jeg tror det er et riktig valg. Har forstår at det er lagt vekt på at det er dette flyet som best kan fylle de oppdragene som flyet skal ha. Når jeg sier «tror», så er det fordi vi ikke har fått noen form for informasjon fra Regjeringen, så vi har ikke fått dannet oss noen selvstendig oppfatning av dette spørsmålet. Men gitt at resonnementet deres holder, så er jeg sikker på at dette er et riktig valg, sier Petersen til TV 2 Nyhetskanalen.

- Er det noen tvil? Høyre kommer til å støtte regjeringen i valg av USA-flyet?

- Med mindre det er noen hull i deres resonnement, så tror jeg nok at vi kommer til å gå for JSF. Men vi må altså sjekke at det de sier altså stemmer, sier Petersen.

Petersen tror det vil ta noen måneder å behandle saken når den kommer opp i Stortinget.

Avventende KrF

Kristelig Folkeparti vegrer seg imidlertid for å delta i jubelkoret og nøyer seg med å konstatere at regjeringen har konkludert.

- Vi merker oss at regjeringens konklusjon bygger på en klar militærfaglig anbefaling og på at Lockheed Martin kan tilby lavere pris enn SAAB. Regjeringen har valgt å ikke holde kontakt med opposisjonen på Stortinget før de bestemte seg. Det betyr at vi ikke kjenner beslutningsgrunnlaget. Nå når vi endelig får tilgang på premissene, har KrF behov for å gå inn i grunnlagsmaterialet, uttaler KrFs forsvarspolitiske talsmann Jan Sahl i en pressemelding.

- Regjeringens tilrådning veier tungt, men vi ønsker å sette oss inn i alle sider ved saken før vi tar et endelig standpunkt, sier Sahl.

Det viktigste for KrF er at vi får et fly som møter framtidas utfordringer og de sikkerhetspolitiske behov Norge har.